ASIJSKÉ ZÁVODNÍ OKRUHY - Bahrain International Circuit

12:08 | 02.10.2013 Mei 1
Bahrain International Circuit (arabsky: حلبة البحرين الدولية) je závodní okruh, který byl otevřen v roce 2004 a používal se pro závody jako GP2, závody tahačů a každoroční Velkou cenu Brahrajnu Formule 1.
 Bahrain International Circuit
Bahrain International Circuit FOTO: FOTO: CaterhamF1 / flickr.com
Od roku 2006 se okruh začal používat také pro další závody, jako jsou australské V8 Supercars, Desert 400, motokárové závody anebo také 24hodinový vytrvalostní závod.
 
Jeho výsost korunní princ Shaikh Salman bin Hamad Al Khalifa je čestným předsedou Bahrajnské motoristické federace a zahájil provoz na tomto okruhu v Sakhiru.
 
Okruh je zároveň domovem motoristických sportů na Blízkém východě.
 
Organizátoři závodu se obávali, že okruh nebude v roce 2004 dokončen včas pro VC Bahrajnu F1 a pokoušeli se událost zrušit. Ovšem šéf Formule 1, Bernie Ecclestone, tento požadavek odmítl. Nakonec, i když nebyl okruh zcela kompletní, se Velká cena konala.

 
V roce 2007 získal okruh od FIA Institute Centre of Excellence cenu za vynikající bezpečnost, traťové maršály, zdravotnické zařízení a také za vysokou úroveň potřebných technologií.
 

V roce 2011 se plánovalo, že okruh bude první Velkou cenou sezóny F1. Ovšem vzhledem k občanským nepokojům v zemi musel být závod zrušen. Na začátku června oznámila mezinárodní automobilová federace (FIA), že závod na tomto okruhu bude 30. října, což bylo původně datum pro Indickou Velkou cenu. Nicméně o dva dny později se po obavách týmů a dalších úředníků závod oficiálně zrušil a plánování se zaměřilo na sezónu 2012.
 
Okruh navrhl německý architekt Hermann Tilke, jako mnoho jiných závodních okruhů F1. Navrhl například také okruh v malajském Sepangu. Hlavním dodavatelem projektu bylo Cybarco-WCT. Výstavba stála přibližně 3 miliardy Korun.
 
Okruh je umístěn uprostřed pouště, což představuje určitý problém. Organizátoři byli ovšem schopni udržet písek kolem trati na místě tím, že ho nastříkali speciálním lepidlem. Povrchový materiál okruhu je na vysoké úrovni s vysokou přilnavostí. Stejný materiál je používán na okruhu Yas Marina v Abu Dhabí.


 
ZDROJE: bahraingp.com, wikipedia.org
FOTO:  f1deals.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9