ASIJSKÉ ZÁVODNÍ OKRUHY: Suzuka

18:00 | 28.10.2013 Mei 0
Suzuka je legendární okruh, který vznikl v roce 1962 původně jako testovací okruh. Je přezdívána jako Okruh pro skutečné závodníky. Vedle okruhu je zápavní park Motopia.
Suzuka
Suzuka FOTO: wikimedia.org
Mezinárodní závodní okruh Suzuka (鈴鹿サーキット) se nachází v Ino, Suzuka City, v prefektuře Mie a provozuje ji Mobilityland Corporation, dceřiná společnost Honda Motor Co., Ltd.
 
Trať v roce 1962 navrhl Holanďan John "Hans" Hugenholtz jako zkušební trať. Suzuka je jedním z mála okruhů na světě, který má tvar čísla 8, přičemž se trať tedy kříží mostem.
 
Okruh byl již třikrát upravován. V roce 1983 byla do poslední zatáčky přidána šikana, která měla auta zpomalit před vjezdem do boxů. Dlouhá pravotočivá zatáčka Degner pak byla nahrazena dvěma zatáčkami. Okruh byl také výrazně bezpečnější díky tomu, že bylo po jeho obvodu přidáno více svodidel, více únikových zón a také byla odstraněna vysoká tráva a rostliny kolem okruhu. V roce 2002 byla pak upravena šikana 130R a některá esíčka, aby byla rovnější a rychlejší. V roce 2003 pak byla poslední šikana okruhu upravena, aby byla o něco rychlejší a blíže k 130R.
 
Okruh může být použit ve 3 konfiguracích: Jako plný obvod, jako „Východní Suzuka“ a jako „Západní Suzuka“. „Východní Suzuka“ se skládá z první poloviny okruhu až po zatáčku Dunlop (zatáčka 7). Předtím, než vede zpět k prvnímu sektoru přes těsnou pravotočivou zatáčku. „Západní Suzuka“ se skládá z druhé části celého okruhu včetně přechodu mostu.
 
Zatáčka Degner je pojmenována na počest Ernsta Degnera.

FOTO: wikimedia.org
 
Suzuka nabízí skvělou podívanou fanouškům a dobré podmínky pro závodění jezdcům Formule 1. Je také jedním z nejstarších okruhů, na kterém se jezdí Mistrovství světa Formule 1. Má tedy dlouhou historii jakožto dějiště Velké Ceny Japonska. Často se na ní jezdí jedny z posledních závodů a tak zde bylo mnohokrát rozhodnuto o mistru světa přímo na trati.
 
V roce 2006 to byla poslední Velká Cena Japonska pro Michaela Schumachera, než se rozhodl z F1 odejít. I když všichni víme, že mu to dlouho nevydrželo a na chvíli se poté znovu vrátil.
 
V roce 2007 a 2008 se zde Velká Cena F1 nekonala, neboť byla přesunuta na okruh Fuji Speedway. Okruh byl po dobu jednoho roku uzavřen kvůli rekonstrukci. V letech 2009 až 2013 se závody vozů Formule 1 opět konaly na Suzuce.
 
Suzuka hostí také další události motoristického sportu včetně vytrvalostního závodu Suzuka 100km. Další významnou událostí, která se na Suzuce koná je Suzuka 8 Hours pro motocykly. Tento závod je v provozu od roku 1978. Tato událost obvykle přitahuje velká jména závodníků. NASCAR zde pořádá NASCAR Thunder 100.

FOTO: Sofia K / flickr.com

Suzuka nabízí také závodní arény a mnoho zábavy pro děti i dospělé v zábavním parku Motopia.
 
Spolu s Fuji Speedway byla Suzuka jedním ze 4 okruhů, které vystupovaly ve videohře Pole Position II (v první byla pouze Fuji). Na Super Nintendo byla v roce 1993 vydána hra Suzuka 8 Hours. Trať pak dále figurovala také ve Final Lap a Ferrari F355 Challenge nebo v arkádových hrách jako jsou Forza Motorsport 2, Forza Motorsport 3, Forza Motorsport 4, Gran Turismo 4, Gran Turismo 5 Prologue, Gran Turismo 5, iRacing, R: Racing Evolution, Shift 2 Unleashed, Le Mans 24 Hours, The Cycles, MotoGP 3, MotoGP 4, Tourist Trophy, Auto Modellista, Racing Battle: C1 Grand Prix, Real Racing 3. Pak se okruh objevil také jako finálový závod v Taito's racing game Continental Circus. Mimo to se samozřejmě okruh objeví také ve většině F1 her, které byly publikovány od roku 1987.
 
Poslední Velkou Cenu Japonska F1 vyhrál Sebastian Vettel s Red Bullem.
 


ZDROJE: wikipedia.org, etracksonline.co.uk, mobilityland.co.jp
 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9