V Číně byla otevřena největší budova na světě

17:00 | 08.07.2013 Mei 3
Před několika dny byla, po 3 letech výstavby, otevřena největší budova světa. Je jí New Century Global Center v čínském Chengdu.
New Century Global Center
New Century Global Center FOTO: David Chao / flickr.com
Budova měří na délku téměř 500 metrů a na šířku 400. Díky ploše o 1,76 milionech metrů čtverečných, se stala největší samostatnou stavbou na světě. Byla navržena brtisko-iráckým architektem Zaha Hadidem. Na výšku měří budova 100 metrů.
 
Stavba bude využita pro kanceláře a jako obrovské nákupní centrum pro jihozápadní Čínu. V budově je k nalezení také 14 pláten IMAX kin a kluziště pro milovníky bruslení a ledního hokeje.
 
„Vše v jednom“ je slogan tohoto střediska, které slibuje mimo jiné také všechny možné druhy produktů mezinárodní i čínské kuchyně a spousty restaurací. Mezi ty nejznámější patří například Tex-Mex (Chichi), singapurské bistro Ya Kun nebo řetězec jihokorejských kaváren Hollys Coffee.
 
Ve střední části budovy se nachází oceán park se 400 metrů dlouhou pláží s obrovskou LED obrazovkou, 150 metrů dlouhou a 40 metrů vysokou, v pozadí. Ta bude tvořit obzor a promítat východy a západy slunce. Tyto obrazy bude doprovázet mořský vánek. Dále zde budou k nalezení „středomořské vesnice“, kluziště a pirátská loď.
 
Dalším, co v centru můžeme najít, jsou dva pěti-hvězdičkové hotely a univerzitní areál. V hotelech je 1000 pokojů a všechny s výhledem na mořské pobřeží. Chengdu obvykle pokrývá hustý smog a u moře je zataženo. Návštěvníci se o toto nebudou nyní muset starat a mohou si pohodlně zaplavat na slunné pláži uvnitř centra.
 
„Vypůjčili jsme si japonskou techniku, což je umělé slunce, které bude svítit 24 hodin denně a umožní komfortní teplotu,“ řekl průvodce Liu Xun. Jde o využívání speciální technologie osvětlení, která ohřívá a zároveň svítí.
 


 
ZDROJE: gochengdoo.com, .businessinsider.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9