Městské centrum Huaxi od MAD a dalších

18:00 | 01.04.2013 Mei 7
Čína se stala globální laboratoří pro urbanizaci. Architekti MAD (Čína) pozvali 11 mladých mezinárodních architektů, aby navrhli koncepční projekty městského centra Huaxi v Guiyang v Číně. Podívejte se na návrhy.
Městské centurm v Huaxi (návrh)
Městské centurm v Huaxi (návrh) FOTO: dezeen.com
Architekti MAD (Čína) pozvali 11 mladých mezinárodních architektů - Atelier Manferdini (USA), BIG (Dánsko), Dieguez Fridman (Argentina), EMERGENT/Tom Wiscombe (USA), JDS (Dánsko/Belgie), HouLiang Architecture (Čína), Mass Studies (Korea), Serie (Spojené Království/Indie), Rojkind Arquitectos (Mexiko) a Sou Fujimoto Architects (Japonsko), aby navrhli koncepční projekty městského centra Huaxi v Guiyang v Číně.
 
V létě 2008 se architekti zúčastnili třídenního workshopu v Huaxi a každý měl vytvořit nezávislý design pro část mistrovského plánu. Ten byl vyvinut MAD ve spolupráci se Shanghai Tongji Urban Planning a Design Institute, Studiem 6.
 
Tento městský experiment není určen jako idealizovaná městská realita, ale jako pokus vtlačit tyto trendy do nejčistších forem se všemi výhodami a problémy, které to přináší.
 
Budeme pokračovat v kopírování panoramat západních měst vytvořených za více než 100 let průmyslové civilizace? Budou Manhattan a Chicago i nadále našimi modelovými městy, dokonce i po 15 letech městské výstavby v Číně? Existuje nějaká alternativa budoucnosti našich měst, která se nacházejí v současné sociální situaci? Na základě východního chápání přírody si tento společný městský experiment klade za cíl prozkoumat, zda můžeme použít nové technologie a globální nápady na znovu přirozený a umělý svět.
 
Místo Huaxie je známé pro své dramatické a krásné krajiny a také pro svou pestrou směs obyvatel, tvořenou mnohými menšinami. Jeho budoucnost je místní samosprávou městského plánování definována jako nové městské centrum pro finanční a kulturní aktivity a cestovní ruch.
 
Každý z architektů měl vytvořit jedinečný design pro část mistrovského plánu na základě vlastního porozumění a interpretace přírodních a kulturních prvků. Výsledkem je řada jednotlivých organických budov, které vyrostly v přírodním prostředí a produkují spousty městských aktivit. Budovy se místa dotýkají více interaktivním způsobem.
 
Ekologická metoda zde není zaměřena jen na úsporu energie, ale cílem je spíše vytvořit novou vyváženou městskou atmosféru, která může evokovat pocit objevování přírodního prostředí. Město se má řídit „křehkými pravidly“ přírody.


 

ZDROJ+FOTO: dezeen.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9