Obr ze Sichuanu přepisuje rekordy vodního hmyzu

20:00 | 05.08.2014 Erik 4
V červenci tohoto roku přinesla výprava z okolí hory Qingcheng v blízkosti Chengdu opravdu nečekaný úlovek. Nalezla totiž  hmyzího rekordmana s rozpětím křídel 21 centimetrů a velikostí jakou má dospělá lidská tvář.
Dosud nezařazená Megaloptera se slepičím vejcem pro srovnání
Dosud nezařazená Megaloptera se slepičím vejcem pro srovnání FOTO: weibo.com
Dosud nezařazený kousek pochází z řádu Megaloptera (česky Střechatky), který nacházíme převážně v tropech. Vyskytuje se krom dalších čínských provincií také v oblastech indického Assamu a Vietnamu. Na první pohled vypadá jako podivný kříženec švába, hnojníka a vážky. Většinu svého života žije pod vodní hladinou v malých vodních nádržích a v polovině července se vydává na závěrečné dva týdny trvající hledání protějšku k páření. Ačkoli vypadají kusadla skutečně děsivě, využívá je podle všeho právě k lákání budoucího partnera.

Z trůnu vodního hmyzu sesadil současnou královnu z Jižní Ameriky, motýlici živící se pavouky s rozpětím křídel 19 centimetrů. Avšak ani jeden z nich nemá na Thysanii Agrippinu zvanou Bílá čarodějka, jejíž křídla mají rozpětí úctyhodných 30 centimetrů. Ta ale s vodní hladinou nemá moc co společného.


Bílá čarodějka (Thysania Agrippina) z Jižní Ameriky 

Nález ze Sichuanu je krom zmiňovaného rekordu také indikátorem kvality vodních ploch. Bez křišťálově čisté vody nemohou tyto druhy existovat a při sebemenším znečištění se začínají stěhovat do jiných oblastí. To je dobrá zpráva i pro ostatní zvířata žijící v západní Číně. A ještě spousta z nich čeká na své první setkání s entomology či jinými vědci. Však právě v Sichuanu je například na 750 variant motýlů, což je více než v celé Evropě dohromady.

A jak se líbí nový šampion hmyzí říše vám? Jsou pro vás podobné druhy děsivé nebo vás naopak fascinují?

FOTO: wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9