Japonští učitelé čelí těžkým časům

10:00 | 02.07.2013 arashinka 15
Ačkoli být učitelem, nebyl nikdy příliš lehký úkol, pedagogové v Tokiu tvrdí, že v poslední době je to pro ně obzvlášť těžší než kdy jindy.
Japonští žáčci
Japonští žáčci FOTO: fotopedia.com
“Učitelé přicházejí do škol v sedm hodin ráno a zdraví děti vstupující do školy,“ řekla Yasuko Muramatsu, prezidentka Tokijské univerzity Gakugei. „Poté co děti odejdou, musí se připravit na hodiny na další den a ve škole zůstávají až do sedmi, osmi, devíti hodin večer. Nemyslíme si, že je to zdravé.”

Odpovědnost učitelů může ovšem ještě více vzrůst. Tokio se totiž pomalu chystá znovu zavést sobotní školy, i navzdory faktu, že učitelé s tímto plánem nesouhlasí.

Zdá se, že japonští učitelé nemají příliš mnoho sil. Své působiště mění každých šest let a ředitelé ještě častěji. „Když je úspěšný ředitel přesunut na jinou školu, může to zvýšit úspěch a napomoci ke zlepšení celého okresu,“ řekl podle mezinárodního tisku ředitel Harukazu Fukuda.

“Pro veřejného školního učitele je důležité, aby si prošel různými situacemi,“ řekla Mai Ebisawa, učitelka na základní škole Wada.

Ačkoliv odpovědnost roste, učitelé za své aktivity dostávají i různé odměny. „Učení není něco, čím by mladí lidé zbohatli nebo jim to dalo prestiž. Umožní vám to účastnit se na budování života někoho jiného,“ řekla Muramatsu.


ZDROJ: tokyotimes.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9