Nedostatečný spánek ohrožuje zdraví čínských dětí

13:00 | 24.04.2019 choi1taehee 0
Děti a dospívající trpí nedostatkem spánku. Na vině je velký nápor domácích úkolů a velké používání elektronických technologií. Čínští psychologové a lékaři apelují na úřady, aby dětem posunuly začátek ranních hodin.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: schoolofopen.p2pu.org
Hlavními příčinami jsou školní úkoly a používání elektronických zařízení, uvádí zpráva.

Více než 60% dětí a dospívajících nedostává dostatek spánku, což může ohrozit jejich zdraví, jak uvádí zpráva vydaná Čínskou společností pro výzkum spánku, před Světovým dnem spánku, který připadl na 21. března.

Podle zprávy, téměř 63%  čínské mládeže ve věku od 6 do 17 let spí méně než osm hodin denně. Ve věku 13 až 17 let je toto číslo více než 81%.

Zpráva byla založena na průzkumu z konce loňského roku a ledna. Ta zahrnovala téměř 70 000 dětí a dospívajících ve věku 6 až 17 let a průzkum byl prováděn napříč celou čínskou pevninou, HongKongem, Macaem a Taiwanem.

Zpráva zjistila, že těžká školní zátěž a popularizace elektronických zařízení byly dvě hlavní příčiny nedostatečného spánku. Od pondělí do čtvrtka po jedenácté hodině večerní má 8,4% dětí a dospívajících spoustu práce s domácími úkoly.

Průzkum zjistil, že více než 41% dětí a dospívajících, kteří spí příliš málo, používají elektronická zařízení, jako jsou počítače, tablety a mobilní telefony. Dále také průzkum říká, že pokud rodiče před svými dětmi používají smartphony, roste pravděpodobnost v tom, že děti nebudou mít dostatek spánku.

K tomuto problému přispěly i další faktory, jako je hluk a lehké znečištění.

Průzkum také ukázal, že dobrý spánek má za následek vyšší účinnost ve studiu. Studenti, kteří spí déle, obvykle dokončují domácí úkoly během dvou až tří hodin, zatímco ti, kteří spí méně, potřebují čtyři až šest hodin.

Gao Xuemei, více-prezidentka společnosti, uvedla, že studie ukázaly, že snížení doby spánku pro děti a mládež bylo v posledních 10 letech celosvětovým trendem, ale tento problém se zdá být horší ve východní Asii, včetně Číny, do značné míry kvůli většímu náporu školních úkolů.

"Nedostatek spánku mezi dětmi a dospívajícími si zaslouží vysokou pozornost, protože může vážně ovlivnit jejich zdraví a růst," řekla. „Tato věková skupina by měla spát alespoň osm hodin denně,“ dodala.

Zhao Zhongxin, profesor specializující se na léčbu poruch spánku v nemocnici Shanghai Changzheng, řekl, že dostatečný spánek je velmi důležitý.

"Spánek podporuje růst, chrání mozek a zlepšuje imunitní systém," řekl. "Dlouhodobá deprivace spánku přinese rizika onemocnění a stavů, jako je demence a způsobí trvalé poškození zdraví."

Wang Guanghai, člen čínské společnosti pro výzkum spánku a psychologický poradce, řekl, že nadměrné používání elektronických technologií připravuje děti a dospívající o dobu spánku.

"Někteří z nich používají tablety a smarthphony více než čtyři hodiny denně," řekl. "To je vážný problém, který ovlivňuje zdraví nezletilých."

Navrhl, aby místní vzdělávací úřady napříč Čínou přijaly více opatření, aby pomohly studentům získat více spánku, včetně posunutí zahájení ranních hodin o půl hodiny.

ZDROJ: chinadaily.com.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9