Japonská vláda schválila zákon proti šikaně na školách

15:00 | 01.07.2013 arashinka 7
Japonská vláda chce zamezit růst šikany na školách. O zákazu šikany bylo rozhodnuto minulý týden během plenární schůze politických stran.
Japonská třída
Japonská třída FOTO: houseofjapan.com
Japonská vláda minulý týden schválila zákon, který zakazuje šikanu na základních a středních školách. Chtějí tak zastavit vážný vzestup případů šikany v zemi.

Zákon byl schválen vládnoucí koaliční stranou a opozičními stranami během plenární schůze horní komory, informoval o tom mezinárodní tisk.

Podle nového zákona, je ta šikana, která má za následek vážné fyzické a psychické trauma či vede k tomu, že dítě dlouhodobě chybí ve škole, brána za zcela “závažný případ.“

Podle zákona jsou školy povinny potvrzené závažné případy oznámit Ministerstvu vzdělání a místní správě. Případ bude dále vyšetřován školou a vzdělávacími odbory, které získají podrobné informace.

Nový zákon rovněž uvádí, že místní a centrální vláda je povinna tyto případy šikany monitorovat a musí spolupracovat s policií, pokud bude určitý případ šikany považován za trestný čin.

V říjnu roku 2011 spáchala sebevraždu žákyně druhého stupně základní školy v Otsu poté, co byla dlouhodobě šikanována. Je to jen jeden z mnoha případů.


ZDROJ: tokyotimes

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9