Stvořeno vzpomínkami

16:00 | 16.06.2013 Peťul_TripleS 0
Choreograf Hong Sung Yup říká, že se bojí vzniku Alzheimerovy choroby mnohem více než jakéhokoliv jiného onemocnění ohrožující život. Na tomto základě je jeho nová hra.
CJ Towol Theater of Seoul Arts Center
CJ Towol Theater of Seoul Arts Center FOTO: aappac.net
„Úplně ztrácíte paměť o tom, kdo jste, a to je velmi děsivé,“ řekl choreograf, který je uměleckým režisérem Korejské národní společnosti tance. „Obávám se toho víc než rakoviny.“

Jeho poslední práce The Dog and the Shadow odráží umělcovy vzpomínky a jak nás vlastně formují do toho, kým jsme. Tato práce, která je volně inspirována příběhem z Ezopových bajek stejného názvu, se také ptá, co to znamená přijít o vzpomínky a co to dělá s myslí člověka.



V bajce nese pes kousek masa ve svých ústech a vidí svůj odraz ve vodě. Myslí si, že je to jiný pes s dalším kusem mase, a tak otevře ústa, aby začal štěkat a zmocnil se jeho masa. Avšak když to udělá, jeho maso spadne do potoka.

Choreograf se inspiruje odrazem psa. Stejně jako bajka se psem a Narcis z řecké mytologie jsou choreografovy postavy fascinovány něčím jiným - výsledkem osobních vzpomínek a zážitků. Choreograf používá zajímavé rekvizity, které spíše slouží poeticky.

Na pódiu jsou desítky průhledných krabic naplněné bílým peřím a malými kousky vlny a papíru. Tyto bílé materiály symbolizují jejich vzpomínky - lehké, malé a snadno létající ve vzduchu. Nakonec je tanečníci vyndají z krabic a vysypou na podlahu v různých tvarech.

„Nakonec naše vzpomínky můžou být pouhou iluzí,“ řekl Hong. „To je důvod, proč jsem si vybral lehké a bezvýznamné materiály, aby je symbolizovaly. Zůstanou s vámi a pak prostě zmizí ve vzduchu.“

Jeho dílo zahrnuje vlastní vzpomínky tanečníků - jeden zpívá starou korejskou popovou píseň Walk to the Sky, zatímco jiný imituje zvuk kuřete a pobíhá kolem. „Tanečnice, která zpívá starou popovou píseň, pravděpodobně s touto písní vyrůstala,“ vysvětluje choreograf. „Zdá se, že její rodiče provozovali karaoke bar, když byla mladší. A druhá tanečnice měla děsivou vzpomínku na to, kdy ji jako dítě honilo kuře.“

Choreografovo tříleté období jako umělecký ředitel končí příští měsíc. Říká, že rád opouští svou pozici „se stylem a slávou“, protože společnost byla pozvána, aby vystoupila příští měsíc v Německu se svou hrou „Hositamtam“ z roku 2012. Soubor má vystupovat 8. července v Mainfranken Theater Würzburg, 24. července v Kurtheater Bad Homburg a 27. července v Haus der Berliner Festspiele.

Choreograf řekl, že je obzvlášť hrdý na chystanou show v Mainfranken Theater Würzburg, jež připravuje i taneční akci pod názvem 2013 Ballet Gala. Ostatní taneční skupiny jsou Royal Danish Ballet, Het National Ballet Amsterdam a Goteborg Ballet Sweden.

Jsem hodně sebejistý,“ řekl choreograf. „Dokážu uvést na scénu své práce v jakékoliv zemi na světě a získat ohlasy od zahraničních diváků. Jsem přesvědčený, že to pokaždé zvládnu, když dělám vystoupení v zahraničí.“

The Dog and The Shadow bude probíhat od 28. do 30. června v CJ Towol Theater of Soul Art Center. Všechny vstupenky stojí 15 tisíc wonů.


ZDROJ & FOTO: koreaherald.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9