Extrémní móda plastické chirurgie v Jižní Koreji

12:00 | 15.06.2018 Mei 37
Jak už všichni víme, Jižní Korea je posedlá plastickými operacemi. Standartní je operace očí či zmenšování nosu. Ale pojďme si říci něco více o operaci čelisti, která s sebou nese také mnoho rizik.
Plastická operace
Plastická operace FOTO: Shutterstock.com
Mnoho osobností se chlubí v televizních pořadech, jak jim dala plastika nový život a inzeráty mezitím všude vychvalují kosmetické výhody. Jsou všude od billboardů až po stanice metra, na časopisech a mnoha populárních webových stránkách.
 
Ale na operaci dvojité čelisti není opravdu nic kosmetického. Radikální řešení vrozených deformací obličeje či řešení pro lidi, kteří nemohou žvýkat, vyžaduje operaci horní či dolní čelisti.
 
Jedním z výsledků této operace bývá štíhlejší čelist a to je právě to, co upoutalo pozornost prosperujícího jihokorejského chirurgického průmyslu.
 
Malá tvář s tvarem brady a čelisti do písmene „V“ je považována za znamení ženské krásy v hodně zemích východní Asie, spolu s vysoko přemostěným nosem či velkýma očima.
 
„Tato operace váš vzhled změní mnohem dramatičtěji než třeba Botox nebo operace nosu. Změní to totiž strukturu celého vašeho obličeje, strukturu kostí,“ řekl Choi Jin Young, profesor stomatologie na Národní univerzitě v Soulu.
 
„Ale je to velmi složitá a potenciálně nebezpečná operace. Je znepokojivé vidět lidi, kteří nemají žádné skutečné zubní vady, když se odváží jít na operaci jen proto, aby měli malou a hezkou tvář.“
 
Tento postup, který zahrnuje celkovou anestezii a trvá měsíce, s sebou nese riziko různých komplikací, včetně trvalého znecitlivění obličeje nebo dokonce ochrnutí.
 
Data v Mezinárodní společnosti pro estetickou plastickou chirurgii naznačují, že Jižní Korea má jednu z nejvyšších sazeb plastických zákroků na obyvatele na světě.
 
Řada celebrit podstoupila operaci dvojité čelisti a později se objevily v televizních talk show, kde tvrdily, že jim operace poskytla obrovský obrat v jejich kariéře i osobním životě.
 
Nejsou žádné oficiální údaje o tom, kolik operací dvojité čelisti bylo zatím provedeno, ale jedna nedávná studie odhaduje ročně 5 000 lidí. Ale není zde rozlišeno mezi kosmetickými a lékařskými postupy.
 
Přibližně 52 % z těch, kteří operaci podstoupili, trpělo smyslovými problémy, jako je necitlivost obličeje.
 
„Má ústa jsou neustále v pohybu doleva a prostor čelisti je otupělý,“ napsala jedna uživatelka na zdravotnickém spotřebním internetovém fóru, kde ukázala i fotografie svých pokroucených úst. „Ani necítím, když mi neustále kapou sliny,“ řekla.
 
Loni v srpnu se dokonce zabila 23letá studentka, která podstoupila operaci dvojité brady. Nechala dopis na rozloučenou, kde vysvětlovala své zoufalství, kterým po operaci trpěla, když nebyla schopná ani žvýkat potravu nebo nemohla přestat brečet kvůli poškození nervů v slzném kanálku.
 
Shin Hyon Ho, soulský právník pro zanedbanou lékařskou péči řekl, že už viděl případy, kdy operace vedla k chronické bolesti čelisti, k asymetrii úst, nevyrovnaným zubům, k neschopnosti žvýkat či dokonce k tomu, že se člověk nemohl usmívat.
 
„Počet případů související s komplikacemi po plastické operaci stále roste a jsou stále závažnější,“ řekl Shin.
 
Tento chirurgický zákrok vzlétl asi před 4 lety, kdy soulská zubní klinika začala provozovat velkou reklamní kampaň propagující kosmetické výhody. Čím více byl zákrok populárnější, tím více plastických chirurgů začalo operaci nabízet, což způsobilo pokles ceny a zákrok se stal cenově dostupný pro více lidí.
 
„Pokud jsme svědky více komplikací, je to především proto, že počet lidí, kteří chtějí operaci, rychle roste v příliš krátké době,“ řekl doktor, který nechtěl být jmenován.
 
Soulský zákonodárce v lednu navrhl stanovení minimální věkové hranice pro plastiku a upozorňuje na nebezpečí spojená s operací.
 
„Jedná se hlavně o země, kde dominují muži a ženy potřebují jak mozek, tak krásu nebo často i více krásu než mozek, aby si našly práci, aby se vdaly a přežily ve všech aspektech života,“ řekla Lim In Sook, profesorka sociologie.
 
Plastická chirurgie se podle Lim stala jen dalším způsobem, jak získat výhodu v super konkurenční společnosti.
 
„Takže každá jednotlivá část našeho těla se stává objektem pro uštípnutí či přeformování,“ řekla Lim. „Dnes je to vaše čelist, ale kdo ví, co budeme muset opravit zítra?“ 
 

ZDROJ: sina.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9