Posedlost plastickými operacemi v Koreji

21:06 | 21.01.2013 Munseunghui 70
Vidina krásy žene některé obyvatele Korejské republiky pod nůž 2x až 3x do roka. Není se čemu divit, při pohledu na obrovský počet reklam v masmédiích a zvětšujícího se tlaku ze Západu.
Lee Hyori
Lee Hyori FOTO: koreanbeacon.com
Čím to vlastně začalo? Co způsobilo takový zájem o dobrovolné podstupování operací? Jižní Korea má ve světě s 49 miliony obyvatel druhou nejvyšší statistiku plastických operací, co se v přepočtu na počet obyvatel týče. Dnes to není již ženská otázka, v posledních 2 letech zaznamenaly ordinace vysoký nárůst hlavně i pánských zákazníků.

"Lidé říkají, že majetek manžela a manželky jde ruku v ruce, jenže já nikdy neměla baculaté tváře a dva věštci mi řekli, že nám kvůli tomu budou peníze pořád jen unikat," vysvětluje šestatřicetiletá Kim Un Jung ze Soulu. Následně si pro rodinné štěstí nechala do tváří vložit tuk.
Toto je pouze jeden případ z mnoha, ale díky posedlosti plastickou chirurgií a věštěním se není čemu divit, když se tyto dva obory v Koreji nakonec propojily.

Lidé věří, že jim nový nos s rovnějším kořenem, ostřeji narýsované lícní kosti či vystouplé čelo přinesou štěstí, bohatství a energii. Každý 10. pacient dle tamějšího průzkumu žádá o operaci, která je postavena hlavně na pověrách.
Pacienti, kteří se chtějí zbavit smůly, si nechávají odstranit tmavé pihy, především ty pod očima, kterým se říká "slzy" a které předpovídají samotu.
Ženy, které touží po lásce a štěstí, si zase nechávají zvětšovat oči a vyrovnávat poměr dolního a horního rtu.

Pokud ale opustíme tuto sféru pověr, dostaneme se k lidem, kteří se nechávají zkrášlovat čistě kvůli vlastnímu požitku. Mají své ideály a chtějí se jim co nejvíce podobat.

Nejpopulárnější je tedy pak operace víček, kde doktor odstraní část kůže a tím vytvoří evropsky vypadající víčko. Velikost očí je v Koreji měřítkem krásy ženského obličeje, a proto taky i snem většiny Korejek.
Nejmladším pacientům je okolo 14 let. Tato operace je totiž i nejčastějším dárkem matek dcerám například za úspěšné ukončení střední školy. Některé kliniky dokonce nabízejí speciální balíčky zákroků pro matky s dcerami. Proto jsou čekárny zaplněny především v období zimních prázdnin, kdy se studenti připravují na přijímací řízení na vysokých školách či nástup do prvního zaměstnání.

 Operace víček   Operace víček

Dalším velice oblíbeným zákrokem je operace nosu. Injekcí s hyaluronickou kyselinou nebo implantátem z umělé chrupavky se zvýší kořen nosu. Další variantou tohoto zákroku je i zúžení příliš širokých nozder.

Úpravě nosu se pomalu vyrovnává i zmenšování celé tváře. To se provádí v té lepší variantě použitím botoxu, díky kterému paralyzované svaly pomalu vymizí. V tom horším případě přichází na řadu "chin shaving"; odřezávání či vkládání implantátů, které mají taktéž tvář zmenšit. Velikost obličeje je druhým nejdůležitějším bodem, podle kterého se v Koreji určuje krása.

Úprava tváře

Dále jsou víceméně rozšířeny 2 typy estetických zkrášlovacích zákroků.

Liposukce lýtek
U štíhlých dívek moc tuku na jejich lýtkách nenajdete, avšak i to málo jim vadí. Dříve se odstraňovala část svalové hmoty. Od toho se ale časem upustilo kvůli bolesti a problémům s chůzí, s kterými nepočítali, když si nechali odejmout kus svalu. Dr. Suh ale přišel na mnohem šetrnější metodu: přerušením jednoho z nervů v kolenní oblasti "odumře" nechtěné svalstvo a lýtko ztratí na objemu až 40%.

Operace uzdičky
Při tomto zákroku dochází k střihnutí do uzdičky spojující jazyk a spodní patro. Jazyk je pak údajně delší, ohebnější a lidé dokáží lépe vyslovovat. Operace se dá dělat i ambulantně za lokálního umrtvení a celkem trvá 10 minut. Většinou jsou pacienti děti, jejichž rodiče chtějí, aby se lépe naučili výslovnost korejštiny nebo i jiných cizích jazyků, pokud mají s jejich učením problémy.

Cena těchto všech zákroků je v porovnání s jinými zeměmi nízká, a proto nejméně polovina operovaných pochází z Ameriky nebo Číny.

Ne všechny kliniky jsou ale dokonalé, jak už to chodí všude na světě. Jsou známy případy, kdy pro nízkou cenu operace zákazníci lehli na stůl gynekologovi či sousedce "od vedle", která má beauty salon a běžně se živí výrobou umělých nehtů. Je to až zarážející, že lidé těmto "doktorům" věří, ale pak se není čemu divit, když nakonec ztratí i svou původní tvář.

Nepovedená operace

Mnoho pacientů se dříve nechalo operovat až po smrti jejich rodičů, jelikož ti by jim něco takového neschválili, protože dle Konfucia je pozměňování těla projevem neúcty k rodičům.
V dnešní době se tato situace malinko změnila. Po přiznání různých celebrit, které plastický zákrok podstoupily, lidé přestali být tak stydliví a bát se názoru ostatních, který je, jak známo, v Koreji pro obyvatele velice důležitý.

A jaké celebrity podstoupili operace? To by bylo asi na další článek, ale o pár se jich zmíním.
S Goo Hara z dívčí skupiny KARA či Lee Hyori z již neexistující skupiny Fin.K.L. asi nikoho nepřekvapím, ale Minho a jeho operace nosu byla pro mě trochu překvapením. Diskutuje se, že i Taemin podstoupil tuto operaci, stejně jako pár členů EXO v čele s Kaiem a jeho operací očních víček. To samé se můžeme dozvědět i na holky ze SNSD, ale vše to jsou jen spekulace, oni sami nic nepotvrdili - máme možnost pouze porovnávat jejich před a po debutové fotky.

A ke konci se jen zmíním o T.O.P z BigBang; poslední dobou se internet plní jeho před debutovými fotkami, kde byl při těle. Hodně lidí spekuluje o možných operacích a hlavně i liposukci. Já si myslím, že zhubl sám a menší výkyvy v jeho obličeji jsou právě známkou úbytku váhy. On je důkaz toho, že ne všichni se dávají dobrovolně do spárů doktorů. Někteří vypadají tak, jak vypadají, svou vlastní zásluhou.

Minho
Myslím, že u nás toto téma není ještě tak horké. Ano, lidé chtějí být krásní a přestat stárnout. Až na ty, kteří to přehání, je chápu. Mít na to finance, možná bych si taky nechala něco poupravit. Ale jak se říká, všeho s mírou. A co vy? Chtěli byste dostat od rodičů jako dárek za dobré vysvědčení poukaz na nějaký zákrok? Nutili byste vy vaše děti toto podstupovat? A co říkáte na celebrity a jejich úpravy? Jaká zjištěná úprava vás u vašich oblíbencl překvapila nejvíce? Někteří to odsuzují, ale já v tom nevidím nic špatného. Jen je potřeba si rozmyslet, jestli vám to za to opravdu stojí.


ZDROJE: zdravi.e15.czaktualne.centrum.czzpravy.jiznikorea.euhedvabnastezka.czm.denik.cz
FOTO: politicsoffashionuiuc.wordpress.com, marieclaire.com, sodahead.com, natusya-kolyu4ka.ru, sookyeong.wordpress.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9