Itasha - spojení tuningu a anime

15:30 | 26.04.2013 Saki 4
Pokud máte rádi anime, určitě víte, že tento koníček obnáší mnohé. Ale co se stane, když se nějaký otaku s větším obnosem peněz v kapse rozhodne vytunit svůj vůz?
itasha tuning
itasha tuning FOTO: flickr.com
O co vlastně jde?

Itasha (痛 车, doslovně "painmobile") je japonský slangový termín pro otaku výstřelek zdobení vozů anime potisky. Tyto ozdoby mají tendenci být velmi propracované a zahrnují vše od barevných schémat až po samolepky.



 


Podobně existují anime dekorované motocykly a jízdní kola, které se nazývají Itansha (痛 単 车) a Itachari (痛 チャリ). 


 


Tyto vozy lze obvykle vidět každou neděli kolem nebo v blízkosti slavných anime okresů v Japonsku, jako jsou Akihibara (Tokio), Nipponbashi (Osaka), nebo OSU (Nagoya).


Kde se to vzalo?

Termín Itasha se objevil v roce 1980 v Japonsku. Původně odkazoval na dovážená luxusní italská auta, ale přibližně kolem roku 1990 se slangová forma verze "italian car" (イタリア 車, Itaria-sha) změnila jen na výraz Itai (痛い, bolestivý), který popisuje bolestně nepříjemnou nebo drahou povahu tohoto hobby.

​Během této doby bylo použití termínu omezeno na vnitřní okruh fanoušků bishoujo anime a mangy, kteří zdobí své auto a jeho interiér potisky anime charakterů. Styl Itasha výzdoby byl pravděpodobně inspirován jiným typem zdobení vozidel, jako je například Dekotora (dekorace nákladních vozidel) a Bosozoku (motocyklové kluby). V rámci fandomu byly dříve k vidění podobné dekorace znázorňující popové zpěváky a idoly.




Rozšířění Itasha kultury

Koncept zdobení auta anime tématikou byl představen japonské veřejnosti počátkem roku 2000 s příchodem technologie barevného tisku a zřízením otaku komunity na webu. V roce 2005 bylo ohlášeno, že téměř polovina mediálního obsahu v závodní navigační hře Downhill Night 2 představovala spojení s Itasha kulturou.

​Kultura Itasha byla také zmíněna na Comikets (komiksový trh) již v roce 2005. První Itasha konvence známá jako Auto Salon (あう と さろーね Autosarōne) se konala v roce 2007, která byla z velké části uspořádána díky Moe on-line komunitě. Roku 2008 se akce zúčastnilo téměř 600 Itashas z celého Japonska a získala velkou mezinárodní pozornost v listopadu 2008, kdy bylo Ferrari F430 Spider zařízeno v tomto stylu. Auto bylo představeno na akci, která se konala v okrese Odaiba.

​Japonský kulturní blogger Danny Choo také odkazoval na akci v roce 2008. Akce byla reportována i blogy jako Kotaku a Jalopnik v roce 2009. V srpnu 2011 youtube kanál KawaiiiOfficial provedl rozhovor s Itasha klubem fanoušků vocaloidu Hatsune Miku.




Vliv Itasha kultury

Rostoucí popularita Itasha mohla mít za následek poslední fenomén automobilových společností, ve kterých anime postavičky podporují jejich vozidla. Nejvýraznějšími příklady jsou Hatsune Miku podporující Toyotu Corollu a Mazdu využívající charakter Kirino z anime série Ore no Imouto to, aby podpořila jejich vozy.  

​V roce 2008 Hatsune Miku Itasha soutěžila v sezóně Super GT. Itasha styl se projevil i na letadlech, navigačních systémech a dokonce i motorových olejích. Setkání Itasha se objevila i mimo Japonsko, v místech jako jsou Spojené státy, Taiwan anebo Filipíny.




















Co si o tomto koníčku myslíte? Chtěli byste takovýto vůz vlastnit?


ZDROJ:  knowyourmeme.com
FOTO: ufunk.net, dannychoo.com, japaneseitasha.blog138.fc2.com, sportandmotor.com, knowyourmeme.com, scientiaweb.com​, vigitas.wordpress.com, tmscharactergoods.wordpress.com, flickr.com, de.acdemic.ru, bartjapanworld.blogspot.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9