Japonsko se vrátí ke komerčnímu lovu velryb

14:00 | 13.01.2019 TerkaS 3
Ve vodách Japonska už zase nebude bezpečno pro velryby. Od července se totiž země rozhodla obnovit lov ve svých přístavech, jedinou dobrou zprávou je konec kontroverzních expedic do Jižního oceánu.
Nebylo by lepší velryby pouze pozorovat?
Nebylo by lepší velryby pouze pozorovat? FOTO: gregpoo/flickr.com
Japonsko čelí mezinárodní kritice po potvrzení skutečnosti, že poprvé po více jak 30 letech obnoví komerční lov velryb. "Japonské loďstvo znovu zahájí obchodní operace v červenci," řekl hlavní mluvčí vlády, Yoshihide Suga, k rozhodnutí ignorovat celosvětový zákaz komerčního lovu velryb z roku 1986.

Suga řekl reportérům, že státní loďstvo přeorientuje svůj lov do japonských územních vod a exkluzivní ekonomické zóny, a dodal, že kontroverzní pravidelné výpravy do Jižního oceánu, které jsou hlavním zdrojem diplomatického napětí mezi Tokiem a Canberrou, skončí. Také uvedl, že Japonsko oficiálně informuje IWC (Mezinárodní velrybářskou komisi) o svém rozhodnutí do konce roku 2018, což by znamenalo, že odstoupení by nastoupilo v platnost do 30. června.

Toto rozhodnutí sklidilo vlnu kritiky od konzervativců a dalších zemí zahrnujících Velkou Británii a Austrálii. Ministr životního prostředí Velké Británie, Michael Gove, k situaci řekl, že krok Japonska ho nesmírně zklamal. Na Twitter napsal: "Velká Británie je striktně proti komerčnímu lovu velryb a bude pokračovat v boji za ochranu a blaho těchto majestátních savců."

Greenpeace oponovalo názoru Japonska, že se kolonie velryb obnovily, zmíněním, že život v oceánech je ohrožován znečišťováním stejně jako nadměrným výlovem. "Toto prohlášení jde proti celosvětovému mínění, a to ani nemluvě o ochraně potřebné k zajištění bezpečné budoucnosti našich oceánů a těchto majestátních tvorů," uvedl Sam Annesley, výkonný ředitel japonské pobočky Greenpeace. Organizace též nařkla Japonsko z vypočítaného načasování, aby se vyhlo kritice. "Je zřejmé, že se vláda snaží proklouznout s tímto oznámením na konci roku, pryč od pozornosti mezinárodních médií, ale svět to vidí tak, jak to je. Spousta velrybích kolonií se ještě neobnovila, včetně větších druhů velryb jako velryby modré, plejtváka myšoka či plejtváka sejvala," dodal Annesley.

Konzervativec a bývalý ministr zahraničí Boris Johnson na Twitter napsal, že rozhodnutí Japonska je otřesné, a naléhal, aby ho přehodnotilo. Erik Solheim, norský diplomat, jenž zastupoval v roce 2018 funkci vedoucího Programu OSN pro životní přostředí, prohlásil, že to byl nebezpečný krok. Jack Ashley, manažer Muzea zoologie Univerzity v Cambridge, je toho názoru, že by vládní instituce po celém světě měly toto rozhodnutí odsoudit. Australská ministryně zahraničí Marise Payne a ministryně životního prostředí Melissa Price konstatovaly, že pro australskou vládu to bylo velkým zklamáním.

Mezinárodní velrybářská komise hraje důležitou roli v mezinárodní spolupráci na zachování velryb. Komise je prominentním globálním orgánem odpovědným za dohlížení a uchovávání velryb a směřuje mezinárodní snahy, aby globálně potlačily rostoucí riziko hrozeb, zahrnující výlov ostatních ryb, nárazy lodí, zachycení do rybářských sítí, hluk a samotný lov velryb. Jejich rozhodnutí vystoupit je politováníhodné a Austrálie Japonsko v nejlepším zájmu nabádá k návratu k úmluvě a komisi. 

Astrid Fuchs, vedoucí programu pod Ochranou velryb a delfínů, prohlásila, že je to strašná volba, která by mohla podpořit ostatní země ve vystoupení z IWC. "Velmi se obáváme, že by to mohlo být podnětem pro ostatní země, které by mohly následovat Japonsko a vystoupit z komise... Zejména Jižní Korea, která jeví zájem o konzumaci velrybího masa," sdělila BBC News. "Přehled IWC o lovu velryb v Japonsku bude nyní ztracen. Nebudeme vědět, kolik velryb chytají, nebudeme vědět, jak to budou zaznamenávat. Pro některé druhy by to mohlo znamenat vyhubení. Třeba pro ohroženou kolonii japonských plejtváků, kteří jsou již v nebezpečí."

Australské společenství zachování moří ocenilo rozhodnutí zastavit lovení v Jižním oceánu a řeklo, že se tak mělo stát už dávno. Darren Kindleysides, výkonný ředitel, oslovil australskou vládu, aby odchod Japonska nastal hned než na konci normální lovné sezóny v únoru či březnu. "Australané desítky let bojují, aby lovce velryb vyštvali z Antarktidy. Nicméně, bylo by to hořkosladké vítězství, pokud by s tím následovalo komerční lovení velryb Japonska ve vlastních vodách a jeho odchod by mohl poškodit budoucnost samotného IWC."

Jak se očekávalo, Japonsko nezískalo podporu IWC v návrhu změnit rozhodovací proces orgánu, kroku, který by Japonsku usnadnil získat dostatek hlasů ke zrušení zákazu komerčního rybolovu, který vešel v platnost v roce 1986, aby ochránil ztenčující se počet velryb. Japonsko se brání, že toto opatření by bylo pouze dočasné, a nařklo "dysfunkční" IWC ze zavržení původního cíle - řídit udržování globálních počtů velryb. "Podporuji rozhodnutí vlády vystoupit," řekl Itsunori Onodera, bývalý ministr obrany, který směřuje velící liberární demokratickou stranu na rybolov, veřejnému vysílání NHK. "V minulosti jsem se několikrát účastnil setkání IWC a byl jsem zasáhnut jejich subjektivními pohledy na věc. IWC se stala dysfunkční organizací."

Úředníci japonských rybáren tvrdí, že počty některých druhů velryb, například plejtváků, se dostatečně obnovily, a tím pádem je obnovení kontrolovaného lovu v pořádku. Vytvořili skulinu v zákazu, aby mohli lovit určitý počet velryb pro údajné vědecké účely. Vedlejší výrobky z lovu jsou prodávány na místním trhu, i když obliba Japonců k velrybímu masu dramaticky klesla od poválečných let, kdy bylo maso důležitým zdrojem proteinů. V 60. letech minulého století Japonsko zkonzumovalo 200 000 tun velrybího masa ročně, ale podle vládních dat v posledních letech konzumace klesla na "pouhých" 5000 tun. Japonsko se v bojkotu zákazu komerčního lovu velryb přidá k Islandu a Norsku.

Jaký postoj k této situaci máte vy? Podělte se s námi o své názory v komentářích.

ZDROJ: theguardian.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9