SWFC – Obří otvírák na lahve uprostřed Šanghaje

19:00 | 25.03.2013 Mei 2
SWFC (Shanghai World Financial Center 上海环球金融中心) je mrakodrap, který se nachází v Pudongu v Šanghaji (Čína). Je nejvyšším mrakodrapem v Číně a předčil tak svého souseda Jin Mao Tower.
SWFC
SWFC FOTO: leniners / flickr.com
Stavba byla zahájena v roce 1997 a dokončena 28. 8. 2008. Navrhl ji Kohnem Pedersenem Foxem a byla vyvinuta japonskou společností Mori Building. Tento víceúčelový mrakodrap se skládá z kanceláří, hotelů, konferenčních místností, přízemních obchodních center atd. Do stavby této budovy investovalo více než 40 podniků z Japonska a Ameriky.
 
Součástí stavby je hotel Park Hyatt Shanghai, který má 174 pokojů a apartmánů. Okupuje 79. až 93. Poschodí a je tak druhým nejvyšším hotelem na světě.
 
Hlavními a prioritními body zájmu byly schopnost odolat požáru, větru, zemětřesení a hromům. To byly požadavky hned na začátku návrhu. SWFC je konturováno tak, aby přežilo zemětřesení o síle až 8 stupňů. Pro útěk jsou v budově také nehořlavé podlahy. Budova má i dva tlumiče větru, které dokáží snížit rychlost větru až o 40%. Kromě hromosvodů, které pokrývají budovu, chrání budovu ještě skleněná kůže. Ta nejen že dobře vypadá, ale také budovu chrání proti bleskům.

FOTO: shutterstock.com 

Jak už bylo zmíněno, mrakodrap SWFC stojí hned vedle mrakodrapu Jin Mao Tower. Výšku SWFC brzy překoná další mrakodrap, který bude stát hned vedle těchto dvou. Bude jím Shanghai Tower, která je již ve výstavbě a jejíž dokončení se plánuje na rok 2014. Po dokončení Shanghai Tower budou tyto 3 mrakodrapy první 3 vedle sebe stojící super-dlouhé mrakodrapy na světě.
 
Co se týče designu budovy, nejvýraznějším rysem je lichoběžníkový otvor na vrcholu. Díky tomuto otvoru budova připomíná obří otvírák. V původním návrhu byl kruhový otvor 46 m v průměru. Je to kvůli snížení namáhání budovy větrem. Kromě toho měl kruh sloužit i jako podtext konstrukce, protože v čínské mytologii reprezentuje čtverec zemi a kruh nebe. Také to připomínalo čínskou měsíční bránu. Nicméně tento počáteční design začal čelit protestům od některých Číňanů a dokonce i starosty Šanghaje, Chena Lianga Yu. Ti se totiž domnívali, že kruh je příliš podobný designu vycházejícího slunce na japonské vlajce. Dne 18. 10. 2005 pak Mori Building předložila alternativní design trapézového otvoru, který měl být, kromě změny kontroverzního designu, také levnější a jednodušší. Cizinci a Číňané tak na budovu neformálně odkazují jako na otvírák na láhev. Musím se přiznat, že i když jsem to nejprve nevěděla, budovu jsem tak od prvního okamžiku také nazývala, takže na tom něco bude.
 
V prodejnách se suvenýry se dají dokonce sehnat i kovové repliky budovy, které jsou skutečnými otvíráky na lahve.
 

ZDROJE: travelchinaguide.com, wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9