Největší stavba světa - Velká čínská zeď

13:44 | 23.01.2013 Mei 9
Velká čínská zeď (čínsky Chang Cheng 長城), nebo také Dlouhá zeď, je největším stavebním dílem na světě. Dokonce je viditelná z Měsíce.
Velká čínská zeď
Velká čínská zeď FOTO: Shutterstock
Stavba zdi byla dokončena za dynastie Ming. Táhne se od Tichého oceánu. Do něj spadá výběžkem, který se nazývá Hlava starého draka (Lao Lung Tchou).
 
Je to největší obranná stavba, jaká byla ve starověké Číně postavena a svou velikostí a obtížností stavby je už dlouhá léta považována za jeden z divů světa.
 
Zeď se táhne krajinou severní Číny od východu až k západu. Na její stavbě pracovalo několik generací Číňanů a to více než 2000 let. Počátek stavby se datuje kolem období Jara a Podzimu, což bylo v letech 770 až 476 před naším letopočtem.
 
Aby co nejlépe plnila svá poslání, snažili se jí její budovatelé dát co nejdokonalejší podobu. Zeď se táhne v délce přibližně 5000 kilometrů. Jsou na ní tisíce strážních a signálních věží. Ty byly známé jako kouřové pahorky. Tyčily se na valech a na vrcholcích hor či na místech, která byla v pravidelných intervalech na délku pozorovatelná. Jejich posláním byla komunikace mezi vojáky. Jakmile zaznamenali nepřítele, dávali si navzájem signály. V noci prostřednictvím ohně a ve dne kouřem. Zpráva se tak brzy dostala až do hlavního města.
 
Ve strážních věžích byly 2 až 3 vstupní brány. Skladovaly se v nich zbraně a munice. Byly tam také prostory pro ubytování vojáků.
 
Pozůstatky Velké zdi se nacházejí v 16 provinciích a autonomních oblastech na severovýchodě, severu a severozápadě země. Většinou podél Žluté řeky. Celková délka těchto zdí pravděpodobně přesahovala délku 50 000 kilometrů.
 
Od roku 1961 je státem chráněnou památkou. Její nejnavštěvovanější úsek je u Badalingu nedaleko Pekingu. A také v průsmycích Shanghaihuan a Jiayuhuan.
 
FOTO: wikimedia.org


ZDROJE: en.wikipedia.org , Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice: Světové kulturní a přírodní dědictví v Číně. Futura, Praha 2001

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9