Připomeňme si koloniální období a korejskou válku

17:56 | 03.03.2013 Peťul_TripleS 0
Divadelní společnosti představují hry, které ukazují veřejnosti turbulentní období moderní korejské historie.
Hra „Red Poetry“
Hra „Red Poetry“ FOTO: koreaherald.com
Měsíc březen byl otevřen Dnem hnutí za nezávislost, korejským státním svátkem, který připomíná celonárodní povstání proti japonské kolonizaci Koreje v roce 1919.

Povstání, známé také jako 1. březnové hnutí za nezávislost, bylo jedním z prvních veřejných projevů korejského odporu proti japonské nadvládě. Povstání bylo potlačeno a japonská nadvláda skončila až v roce 1945 na konci 2. světové války.

Tento měsíc v Soulu představí divadelní scéna řadu her, které nám ukážou turbulentní období korejských dějin. Jedním z nich je „Red Poetry“ od Theater Gorae Company. Hra obratně spojuje kontroverzní sebevraždu herečky Jang Ja Yeon v roce 2009 s příběhy starších žen, které byly během 2. světové války nuceny stát se sexuálními otrokyněmi japonských vojáků.

Herečka, která v té době hrála v televizním dramatu „Boys Before Flowers,“ spáchala sebevraždu poté, co zanechala sedmistránkový dopis, ve kterém prohlásila, že byla sexuálně a fyzicky zneužívaná mediálními manažery.


Jang Ja Yeon

Hra je vyprávěna z pohledu fiktivní postavy reportéra Dong Jua (hraje Kim Dong Wan), který je otřesen náhlou smrtí populární herečky. Příběh se dál odvíjí takto: Jde na onen svět díky chybě anděla smrti a setká se s herečkou, stejně jako s dalšími dřívějšími sexuálními otrokyněmi, které hledají omluvu od Japonska.

„Oběti ve hře opakovaně zdůrazňují, že je důležité mluvit nahlas,“ řekl pořadatel.

„Tato hra silně věří v sílu slov, stejně jako v jejich vyřčení. Tyto dva případy, které se ve hře objeví, se mohou zdát, jako by neměly mezi sebou žádný vztah, ale ony mají. Ti, kteří spáchali násilí, se nikdy řádně neomluvili a mnozí z nás, veřejnost, stále mlčíme o tom, co se stalo.“

Mezitím další místní herecké společnosti jako Mirage Kaleidoscope představí hru „Flying of a Bee“, která se zabývá zákonem o potrestání protinárodních aktivit vydaném v září 1948, jež sloužil k potrestání kolaborantů během japonské koloniální nadvlády. Platnost zákona byla pozastavena režimem prvního jihokorejského prezidenta Syngmana Rheeho - ještě před korejskou válkou v březnu 1950. Syngman Rhee mimo to pozastavil i popravu těch, kteří byli shledáni vinnými.


Syngman Rhee

„Vláda Syngmana Rheeho musela reagovat na rozdělení do dvou korejských států vytvořením silného státu, který by mohl hrát aktivní úlohu při vytváření a udržování silného protikomunistického systému,“ píše místní učenec Oh Il Hwan ve svém listě z roku 2011 „Antikomunismus a národní identita Koreje v současné éře: Se zvláštním zaměřením na USAMGIK a vládu Syngmana Rheeho“.

Hra „Flying of a Bee“ představuje soudní líčení s Bae Jeong Ja (1870-1952), korejské ženy, která vyrostla jako adoptovaná dcera Ita Hirobumiho (1841-1909), jenž sloužil během japonského koloniálního období jako místní generál Koreje. Hirobumi byl zavražděn korejským nacionalistou An Jung Geunem v roce 1909.

Bae Jeong Ja pracovala s Hirobim jako špionka za anexi Koreje Japonskem a stala se prvním ženským spolupracovníkem Japonska. Byla zatčena v roce 1948. Propuštěna byla díky pozastavení zákona v roce 1950. Špiónství figurovalo v řadě místních filmů, jako např. v životopisném filmu Jeong On Yeoba „Femme Fatale: Bae Jeong Ja“ (1973) a dramatu Jang Yoon Hyuna „Gabi“ z minulého roku, které se zabývalo smrtí krále Gojonga (1852-1919).

„Nevytvořili jsme tuto hru, abychom ztrestali Bae,“ řekl režisér Ryu Seong Cheol. „Je to spíše o lidech, kteří nemohli - nebo nechtěli – v tomto období rozhodovat o dějinách.“

Domácí muzikál „The Goddess is Watching“ se zabývá korejskou válkou (1950-1953) a její brutalitou. Hra, vytvořená místní hereckou společností Stage Yeonwoo, se odehrává za války na odlehlém ostrově. Vypráví příběh o šesti různých vojácích, kteří po ztroskotání lodi společně skončí na neobydleném ostrově. Někteří z vojáků byli ze severokorejské armády.

Voják jménem Soon Ho, který jako jediný ví, jak opravit loď, trpí těžkou posttraumatickou poruchou poté, co byl svědkem smrti svého bratra v bitvě. Další člen skupiny, Young Beom, vymyslí příběh o krásné bohyni a pokusí se tak Soon Hoa utěšit a zlepšit jeho křehký duševní stav.

„Vše, co se ve hře odehrává, je fiktivní,“ řekl režisér Park So Young. „Bohyně nezobrazuje žádnou skutečnou osobu nebo duchovní bytost, ale symbolizuje všeobecnou ženskost. Věřili jsme, že to dokáže přinést obrovský léčivý a posilující účinek v tak extrémně násilných a zničujících situacích, jakou byla naše válka.“

„The Goddess is Watching“ se bude hrát až do 10. března v Chungmu Art Hall, v centru Soulu. Drama „Flying of a Bee“ se bude hrát rovněž do 10. března, ale na jiném místě - v divadle Kijakeun Sonamu v soulské čtvrti Daehangno.

Na druhé straně „Red Poetry“ se bude hrát od 22. a skončí až 31. března v Daehangno uměleckém divadle, též v soulské čtvrti Daehangno.


ZDROJ: koreaherald.com
FOTO: whatsonningbo.com, shmoop.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9