Shledání odloučených rodin na Korejském poloostrově

19:30 | 23.02.2014 arashinka 4
​Ve čtvrtek započalo na hoře Keumgang šestidenní znovushledání příslušníků korejských rodin rozdělených za Korejské války.
Park Yang Gon z Jižní Koreje po levé straně a jeho severokorejský bratr Park Yang Soo během setkání
Park Yang Gon z Jižní Koreje po levé straně a jeho severokorejský bratr Park Yang Soo během setkání FOTO: globalnews.ca
Při prvním kole této šestidenní události se setkalo na osmdesát dva Jihokorejců doprovázených padesáti osmi členy rodin se 180 příbuznými ze Severní Koreje. Až do soboty společně strávili celkem jedenáct hodin.
 
Počínaje nedělí bude po následující tři dny probíhat druhé kolo, během něhož se se svými příbuznými ze Severu setká dalších 360 Jihokorejců.
 
Vůbec k prvnímu znovushledání došlo 15. srpna v roce 2000 za vlády jihokorejského prezidenta Kim Dae Junga po summitu konaném dříve téhož roku v Pchjongjangu, jehož se historicky poprvé od ukončení Korejské války v roce 1953 účastnily hlavy obou států. V následujících letech proběhlo ještě několik dalších shledání, ty byly ovšem po korejské krizi v roce 2010, kdy došlo k potopení lodi jihokorejského námořnictva Cheonan a po bombardování jihokorejského ostrova Jeonpchjeong, pozastaveny.
  
V roce 2013 byly provedeny jaderné testy, které již tak zmražené vztahy ještě více rozostřily. Změna nastala až v září loňského roku po obnovení horké linky a znovuotevření průmyslové zóny ve městě Kaesong. Tehdy mělo po tříleté pauze proběhnout první setkání rozdělených rodin, ale to bylo vzápětí ze strany Severní Koreje ukončeno. Severokorejský Výbor pro mírové sjednocení uvedl, že opětovné shledání bude odloženo, dokud nebudou nastoleny takové podmínky, které by podporovaly vzájemné rozhovory, a dokud jednání nebudou moci pokročit. Podle jihokorejského deníku The Hankyoreh se jihokorejští experti domnívají, že šlo o strategickou reakci vůči jihokorejskému pasivnímu postoji k obnovení zájezdů na horu Keumgang a zároveň o pokus o převzetí vedení ve vztazích v rámci obou Korejí.
 
Vzhledem k pokročilému věku členů rozdělených rodin je v posledních letech celá záležitost čím dál ožehavější, neboť značná část registrovaných již zemřela, aniž by měla možnost setkat se svými příbuznými. 








Sdíleno z: KorejskéZprávy
ZDROJ: english.hani.co.kr, koreaherald.com, bbc.co.uk
FOTO: globalnews.ca, mnytimes.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9