Jak říct v japonštině "nemáte zač"

16:00 | 12.10.2016 kvacm 0
Japonci si hodně potrpí na dobré vyjadřování a každý cizinec by měl tedy dbát i na to, co říká. Mezi nejdůležitější fráze se řadí odpověď na slovo děkuji.
Nejdůležitější je se usmívat
Nejdůležitější je se usmívat FOTO: Jiro Sunohara / flickr.com
Existují tři základní a nejdůležitější verze fráze "nemáte zač" v japonštině. Ovšem jak to bývá v této řeči běžné, každá má svou hodnotu a tím tedy i použitelnost.

1. Douitashimashite

Jedná se o nejzákladnější odpověď. Je formální, přesto přátelská. Pokud vám někdo poděkuje za vaši službu nebo ji ocení, použijte ji. Sluší se totiž odpovědět "nemáte zač" nebo "prosím".

2. Iiyo

Odpověď, jež není zrovna vždy použitelná. Jedná se totiž o odpověď typu "to je dobrý" nebo "to nestojí za řeč". Zkrátka je to "prosím" bez prosím a vyjádříte tím, že jste udělali něco, co nestojí za poděkování. Někdo si to může vyložit špatně a může to brát jako odmítnutí jeho poděkování, proto se nedoporučuje tuto frázi moc často používat.

3. Ie-ie

V překladu tato fráze znamená "ne-ne". Obdoba předchozího případu, ale s tím rozdílem, že projevujete svou skromnost. Ceníte si reakce děkující osoby, ovšem dáváte jí najevo, že to, co jste udělali, berete jako samozřejmost.



Ať už je vaše odpověď jakákoliv, tím nejdůležitějším pravidlem každého rozhovoru je vyjádření vaši tváře. Je důležité se usmívat a dokázat druhé osobě vaši vděčnost. Zároveň si ten druhý nebude připadat na obtíž. 

ZDROJ: wasa-bi.com
FOTO: rfdeng0801

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9