YouTubem k lepší japonštině

13:00 | 18.10.2020 Zita 0
Je možné si zlepšit japonštinu jenom sledováním YouTube videií? Víte, které kanály by vám rozhodně neměly uniknout? To a další tipy pro lepší japonštinu zde.
Proč nevyužít čekání v metru?
Proč nevyužít čekání v metru? FOTO: Flickr.com/Tokyoform
Počet videí na YouTube každý den stoupá a s ním se rozšiřují i možnosti, jak posunout studium jazyků na jiný level. K dispozici jsou jak výuková videa, tak videa nejrůznějšího rázu, takže na své by si měla přijít snad každá jazyková úroveň. V tomto článku se zaměřím především na studenty japonštiny, ale myslím si, že YouTube by měli řádně prozkoumat i studenti jiných jazyků.

Pamatuji si, že když jsem s japonštinou začínala já, zůstala jsem delší dobu u studia z učebnic a jiných knih a teprve až po zvládnutí jakýchsi základů, mě osvítilo, že bych si mohla učení trochu zpestřit výukovými videi, co jsou k dispozici na YouTube. Mlhavě si vybavuji, že jakožto úplně první se mi tehdy zobrazil kanál Learn Japanese with JapanesePod101.com, což je stránka, kterou pravděpodobně někdy viděl snad každý člověk se zájmem o japonštinu. Můžete zde najít vysvětlení úplných základů, kandži nebo videa zaměřená na specifickou slovní zásobu. Osobně si myslím, že se jedná o kanál vhodný spíše pro začátečníky, ale pokud si zatím s japonštinou nejste úplně jistí, rozhodně stojí za prozkoumání.

Další výukový kanál, který bych dnes chtěla představit, je 三本塾Sambon JukuZde naleznete videa, která uspokojí začátečníky i pokročilé. Velkou výhodou je i Sambon Radio, de facto podcast, díky němuž můžete poslouchat japonštinu během úklidu, vaření či cvičení. Učitel "Akkie" natočil též několik videií s Lorettou, která má vlastní kanál KemuschiChan a též stojí za pozornost. Zde najdete nejrůznější videa zaměřující se jak na život v Japonsku, tak na japonštinu, japonskou historii a řadu dalších věcí. 

Pokud byste se rádi zaměřili spíše na výslovnost, můžu vřele doporučit prakticky legendárního Dogena, jenž se kromě vysvětlení japonské fonetiky a přízvuku věnuje taky krátkým komediálním scénkám v japonštině. 

Seznam by však nebyl kompletní bez vynechání kanálů, které jsou pouze v japonštině. Ačkoliv byste si mohli myslet, že na to ještě nejste připraveni, rozhodně doporučuji neváhat. Jedině tak se totiž dozvíte, jak Japonci opravdu mluví. Můžete začít s něčím jednodušším, výborná je třeba učitelka Akane, která provozuje kanál あかね的日本語教室.

V případě, že byste chtěli něco složitějšího, můžu jedině doporučit 日本語の森 nebo Ako先生.

Kanálů, které bych s vámi ráda sdílela je ještě celá řada, obávám se však, že jejich výčet by značně přesáhl kapacitu jednoho článku, takže pokud máte zájem o další tipy, komentujte a lajkujte.

一緒に頑張りましょうね。

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9