Pět způsobů, jak v Japonsku neformálně pozdravit

16:00 | 11.08.2016 kvacm 2
Japonský jazyk má velkou různorodost. Ne každé slovo a věta se hodí do všech situací. Jak pozdravit cizího člověka je jasné, ale jak pozdravit neformálně své známé?
Při neformálním pozdravu můžete mávat,, jak se vám zlíbí.
Při neformálním pozdravu můžete mávat,, jak se vám zlíbí. FOTO: Sammy Lee / Flickr.com

1.) Yahho

Jedná se o trochu roztomilejší verzi pozdravu. Dá se použít v rodině u sourozenců u nebo přátel. Ale pokud chcete někoho pozvat na rande, rozhodně toto slovo nepoužívejte.

2.) Yo

Používají jej spíše muži než ženy. Někomu může připadat tento pozdrav agresivní či neslušný. Ovšem mezi známými a kamarády je tento typ pozdravu běžný.

3.) Yah

Více příjemnější než Yo, ovšem stále vhodnější pro mužský až chlapecký pozdrav. Jedná se o měkčí a ne tak tvrdou verzi.

4.) Otsukare

Zkrácenina Otsukare-sama. Pozdrav vhodný do práce nebo po práci. Znamená něco na způsob pochvaly a uznání. Dá se samozřejmě použít jako začátek rozhovoru, třeba v hospodě, ale toto slovo určitě nepoužívejte u rozhovoru s vaším nadřízeným.

5.) Konchiwa

Jedná se o jemnější a upřímnější verzi Konnichiwa. Vhodně do rozhovoru s přáteli a vašimi známými.

Tohle je výpis neformálních pozdravů, mezi cizími lidmi je samozřejmě nejlepší používat Konnichiwa nebo Konbanwa (pro pozdrav ve večerních hodinách). Další jako méně používanější je slovo Hisashiburi, užívá se pro setkání se po dlouhé době.
Ještě je tu ale slovíčko Do-mo, což znamená pozdrav s poděkováním. Můžete jej požít třeba, když vám někdo podrží dvěře.

Jak můžete vidět, i když se jedná jen o obyčejné ahoj, japonský jazyk je velmi pestrý, stejně jako je tomu v českém jazyce.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9