Jak počítat japonsky

13:00 | 11.08.2020 DEADiX 8
Pro ty, co by se rádi naučili počítat japonsky, mám jednoduché řešení. Stačí si totiž přečíst tento článek. V tomto článku se vám, milí čtenáři, pokusím představit základní čísla a číselné řády.
Jedna až deset ve znacích kandži
Jedna až deset ve znacích kandži FOTO: TerkaS/asianstyle.cz
Není pochyb o tom, že japonština je krásný jazyk. Protiváhou její kráse je však její složitost a mnoho potencionálních učenců tím tak odradí. Proto se nebudu vrhat do nějakého složitého vysvětlování japonského jazyka, ale pokusím se vám postupně představit jen pár základních a jednoduchých prvků, které se vám možná budou v budoucnu hodit. Začnu s čísly a postupně se posuneme k číselným klasifikátorům, bez kterých by užívání čísel v japonštině mnohdy nedávalo smysl, a k základním frázím a větám.
 
Tak tedy čísla. Japonské číslovky nejsou nijak moc složité. Však posuďte sami.

Od 1 do 10:

Tabulka od nuly po desítku

Obyčejně se využívá sinojaponského číselného systému až na čísla čtyři a sedm. V těchto případech se preferuje čtení japonské a to jon, resp. nana. Zkusíte si v komentářích tipnout, proč tomu tak je?

Od 10 do 100:

Pro čísla nad deset se aplikuje jednoduchý princip: desítka a následuje jednotka. Např. 十二 - džúni, což znamená dvanáct. Pro dvacet, třicet atd., jde opět o jednoduchý princip. Dvacítka se napíše a řekne v podstatě naopak jako dvanáct. Tedy 二十 - nidžú. Třicet je 三十 - sandžú atd.

Čtyřicet tři se tak napíše 四十三 a řekne jondžú san. Osmdesát devět je pak 八十九 - hačidžú kjú.

Od 100 výš:

Číselný systém se už nijak nemění, tedy až na výjimky ve čtení (viz tabulka). Oproti např. češtině, je ale v japonštině jeden podstatný rozdíl. Čeština využívá násobky tisíců, kdežto japonština násobky desetitisíců.

Stovka je japonsky 百 - hjaku (dvě stovky se pak zapíší 二百). Tisíc je 千 - sen, deset tisíc je 万 - man, sto tisíc je 十万 - džúman, milion je 百万 - hjakuman, deset milionů je 千万 - senman, sto milonů je 億 - oku a miliarda je 兆 - čó.

Pozorujte, kolikrát se objevuje man - deset tisíc - ve vyšších řádech.


Tabulka stovek

Uvedu ještě pár příkladů.

174 je 百七十四 - hjaku nanadžú jon
505 je 五百五 - gohjaku go
2 921 je 二千九百二十一 - nisen kuhjaku
3 007 je 三千七 - sanzen nana (opět změna ve čtení, stejně tak 8 000 je hassen a ne hačisen)
120 600 je 十二万六百 - džúniman roppjaku

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9