Práce na prvním japonském Stealth letadle jsou v plném proudu

17:00 | 22.05.2016 kvacm 0
Japonsko se řadí mezi čtveřici zemí, které vlastní technologii Stealth tvořící základ stíhacích letounů páté generace. Letadlo už má za sebou testovací let a vláda jej plánuje nasadit do svého arzenálu za své F-2.
Testovací let X-2
Testovací let X-2 FOTO: alert5.com
Dne 22. dubna v 8:47 z letiště v Nagoyi odstartoval první japonský Stealth letoun pojmenovaný jako X-2. V 9:13 po 15 kilometrech pak v pořádku přistál na letecké základně v prefektuře Gifu. Ministerstvo společně s odborníky následně budou vyhodnocovat výsledky z pátečního letu.

Testovací let; Herron Wask

Stíhačka X-2 od společnosti Mitsubishi Heavy Industries Ltd, kteří mají na svědomí také letadla z druhé světové války A6M, známé jako Zero, je výsledkem dlouholeté práce. Do roku 2019 se má rozhodnout, jestli tento typ letadla pak nahradí dosud japonskou armádou užívané F-2, které jsou v provozu od roku 2000.

Letadlo je čtrnáct metrů dlouhé a jeho cena se šplhá ke 40 miliardám jenů (8,8 miliard korun). Japonsko se tak stalo teprve čtvrtým národem na světě, který vlastní technologii Stealth, základ pro stíhačky páté generace.


FOTO: Testovací let; operatorchan.org

Začátek užívání této generace se datuje do roku 2005, kdy US Army nasadila do své výzbroje letouny F-22 Raptor. Následníkem je pak problémový typ F-35 Lightning II. Nicméně v roce 2010 přišla s touto technologií i ruská armáda s testovacím letounem PAK FA. Následně o čtyři roky později na mezinárodní výstavě letectví představila svůj prototyp J-31 i Čína, která už oznámila svůj záměr dříve u stíhačky označené jako J-20.

Díky zrušení omezení vztahující se na japonskou armádu, které platilo od konce války, nebude problém nový typ letadla začít využívat i mimo své ostrovy. Navíc již nyní země zdvojnásobila vývoj F-15 na 40 kusů.


ZDROJ: japantimes.co.jp, bloomberg.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9