Nefritový králík začal svou pouť k Měsíci

21:00 | 02.12.2013 Erik 3
Stalo se tak v pondělí 2.12. 2013 v časných ranních hodinách místního času, kdy k misi nazvané podle čínské měsíční bohyně Chang´e 3 odstartovala z kosmodromu Xichang v provincii Sichuan raketa Changzheng 3B.
Start rakety Changzheng 3
Start rakety Changzheng 3 FOTO: He Haiyang / Asianewsphoto
Ve špičce rakety se ukrývalo lunární průzkumné vozítko Yutu (Nefritový králík), jehož jméno bylo vybráno internetovým hlasováním a který je v čínské mytologii věrným společníkem vzácné paní Chang´e. Pověst prý vznikla podle tvaru skvrn viditelných na měsíčním povrchu (na druhou stranu pokud jej chcete vidět na vlastní oči, nemusíte cestovat až na Měsíc. Stačí do Pekingu). Mezi ostatními jmény, které se v hlasování probojovaly až do finále byly například Zhuimeng (Lovec snů), Tansuo (Průzkumník), Shiming (Osud) či Qian Xuesen (vědec označovaný za "otce čínské kosmonautiky"). Osobně si myslím, že vyhrálo opravdu to nejlepší.



Úkolem Yutu bude po úspěšném přistání pořizovat snímky panoramatickou kamerou, dále pak analýza infračerveného spektra a půdních vzorků. Vozítko váží 140 kg, má šest kol, je napájeno solárními panely a bude se pohybovat rychlostí až 200 metrů za hodinu. Svou trasu si bude plánovat s přihlédnutím na maximální šetření energie pomocí svých senzorů, i když samozřejmě bude tento proces pod dohledem vesmírného střediska s možností vlastních úprav. Vozítko bude v případě potřeby plynule přecházet do dormantního "standby" módu.



Nefritový králík dostane příležitost se po měsíčním povrchu rozeběhnout v polovině prosince. Čína se pak zařadí do lunárního klubu po boku Ruska a USA.V současné chvíli je od Země vzdálen 138 tisíc kilometrů a na stokilometrový orbit měsíce vstoupí tento pátek. Ačkoliv je měkké dosednutí sondy a lunární vozítko nejvíce zmiňovaným cílem mise, přesto je v ní ukryto jedno prvenství. Součástí výbavy sondy je totiž poprvé v historii i teleskop s jehož pomocí bude sledována vnitřní magnetosféra Země.

Záběry pořízené během startu několika desítkami kamer (včetně těch umístěných na raketě samotné) je možné shlédnout na tomto videu:




ZDROJ: rt.com
FOTO: popularmechanics.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9