Jak nakupovat telefony z Číny - 1. díl

19:00 | 01.12.2013 Tieu 13
Vánoce se blíží a s nimi také nákupy!  Proč nakupovat věci draze, když to lze daleko levněji. Poradíme vám jak na to!
Xiaomi Mi3
Xiaomi Mi3 FOTO: Roland Tanglao / id.wikipeedia...
Mnoho velkých portálů už o nákupech z Číny napsalo. Mě se osobně však jejich rady a články nelíbily. Především mi připadalo, že nebyly vůbec konkrétní, chyběly jim klíčové rady. Proto jsem se rozhodl, že napíšu svůj článek zabývající se touto problematikou.

První díl se bude zabývat základem, jak vybírat a na co dávat pozor, jaké obchody volit. V druhém dílu vás seznámím s konkrétními modely, které vám osobně doporučuju.  A v posledním třetím dílu se vám pokusím vylíčit moje osobní zkušenosti. Ano i mě se stalo, že mi přišel vadný kus.

Článek původně vyšel na mém osobním blogu, po úpravách jsem se rozhodl, že by mohl vyjít i zde.

Při nakupování z Číny je potřeba si dát na mnoho věcí pozor. V první řadě asi nejspíš, kde vůbec přístroj nakupujete. Samozřejmě platí, že byste měli používat svůj selský rozum a nevrhnout se střemhlav na jakoukoliv nabídku, ať už je lákavá sebevíc. Pokud nakupujete z ebay a aliexpress, tak to platí dvojnásob.

 

Pro koho jsou takovéto telefony dobré?

 

Pokud používáte telefon k hraní her, sledování videií (typicky např. youtube), rádi si chatujete (skype, facebook), tedy takový běžný uživatel. Taky doporučuju tyto telefony hračičkům, kteří rádi experimentují se systémem, nahrávají si tam svoje verze systému a v případě, že se něco porouchá jim nedělá problémy se do toho vrhnout a vymazlit si svého miláčka. Naopak nedoporučuji lidem, kteří nikdy Androida v ruce nedrželi a je to jejich první Android, pro ty bych spíš doporučil nějaký levný Samsung, Sony atp...

 

Proč nakupovat v Číně?

 

V první řadě definitivně kvůli lákavým cenám. Je až neuvěřitelné, za kolik se již dá sehnat plně fungující telefon. Přímo jsem žasl, jak dobré kousky lze sehnat a za jakou cenu! Už to není jako kdysi, kdy telefony z Číny byly absolutně nepoužitelné. Výrobci se rychle učí, komponenty zlevňují. Jen pro představu - telefon s výborným displejem, který má celkem výkonu na rozdávání, vás vyjde už na směšných 2700! Za takovou cenu zde seženete možná tak totální low-end (tzv. nejslabší telefony), které se jim ani výbavou nemohou rovnat.
Pokud se vám tedy telefon časem porouchá, nebo vám je odcizen, není nad čím zoufat. Za telefon jste nedali příliš moc pěnez. Jde o spotřební zboží. Jsem zvědavý, komu vydržel telefon déle než 4 roky.

 

Kde nakupovat


Aliexpress.com

Je to taková obdoba ebay. Je tu plno menších firem a lidí, co tu prodávají všelijaké mobily. Zde vám mohu jen poradit, dívejte se na hodnocení! Platí, že čím lepší hodnocení mají, tím je bezpečnější u nich nakupovat. Většinou to jsou diamanty a korunky. Někdy je daleko lepší si připlatit pár stovek, než pak brečet nad rozbitým mobilem. Takoví prodejci se většinou i bojí špatného hodnocení, neboť by je to degradovalo a ztráceli by i zákazníky, nedovolí si vás podvést.

Také je důležité číst všechna hodnocení. Především ty negativní názory a to, na co si lidé stěžují. Většinou se prodejce snaží ospravedlnit a dodatečně odepíše na negativní hodnocení (a tím si uvědomíte, že to vlastně ani negativní hodnocení nemuselo být). Hodně se dočítám i jak nějaký obchod okradl nějakého člověka atp... Jak říkám, sledujte, čtěte jejich hodnocení! Většinou si za takové věci mohou lidé sami. Jeden z nejlepších je bezpochyby EternalTeam, ale časem přišlo i spoustu jiných, také dobrých prodejců s daleko lepšími cenami.

Aliexpress má ve srovnání s jinými stránkami ceny průměrné až lepší. Také je dobré, že většina prodejců slibuje (buyer protection), pokud do týdne od doby, co zboží přišlo je zboží vadné, nebo prodejce nesplnil to, co slíbil a co bylo napsáno v popisu, máte právo na nový produkt, nebo na navrácení pěnez (případně si produkt ponechat a požadovat částečné odškodnění). Tento systém přímo zprostředkovává Aliexpress, takže přeci je tu jen taková ta naděje.
Když nakupujete na jiných eshopech jako jsou třeba dealextreme nebo antelife, tak tam se prodejce nebojí žádného špatného hodnocení nebo stížností, tam ho nikdo kontrolovat nebude, na Aliexpress a ebay ano.

Z aliexpressu jsem nakupoval pár věcí, až budu psát svoje líčení a osobní dobrodružství, seznámím vás se vším, na co byste si měli dávat pozor.


Dealextreme

Jeden z nejznámějších obchodů vůbec. Zde jsem nakupoval všechno možné, od ps3 ovladače, po fm transmitter až řadu nabíječek, kabelů, ale jen ne mobily. Oproti ostatním stránkám mi připadají ceny nevýhodné. Ale i Dx se snaží. Teď svoje portofolio dokonce rozšířili o mnoho zajímavých produktů a i cenově se konečně blíží konkurenci. Výhodou je propracovaný live operátor, který je opravdu ochotný. Jinak ve všem ostatním je podobný ostatním stránkám.


Antelife


 

Tuto stránku příliš nedoporučuji a spíš byste se jí měli vyhýbat obloukem. Sice mají hodně modelů na výběr, ale co jsem tak slyšel a četl na internetu, nejednají příliš férově a jejich sliby spíš skončí jako chyby (pozdě poslané věci, nevrací peníze). Uvedl jsem je zde tedy jako stránku, které se máte raději vyhnout.


Etotalk



Jeden z nejznámnějších a také nejlepších. Ceny jsou velice dobré, oprátoři u support chatu schopní. Určitě doporučuju! Akorát jsem zde moc nenakupoval, protože většinu věcí jsem dokázal na aliexpress sehnat levněji. Připadá mi třeba směšné, kolik si účtují za DHL službu, anebo za to, pokud tam chcete něco doinstalovat (Hlavně jazyky). Tohle všechno je na aliexpress zadarmo + ještě často přibalí nějaký dárek ve formě pouzdra a fólie na displej!
 

Způsob dopravy
 

Můžete si vybírat z nespočetně mnoho typů. Osobně doporučuji DHL. Pokud se jedná o oblečení a drobnosti, tak se jistě vyplatí free shipping. Pokud však jde o mobil, zde je potřeba zvážit, zda není lepší si připlatit. Většinou všechny free shipping se posílají prostřednictvím námořní dopravy (SG Post, HKG Post, China Post atp.). Trvá to měsíc a o Vánocích dokonce 2. Je běžné, že se může zásilka ztratit a nepřijít vůbec. Za DHL si připlatíte přibližně 30 dolarů, ale máte jistotu, kde se daný balík nachází (na internetu píšou doopravdy všechno a každou drobnost hned, jak je to možné!). Na balík jsem obvykle čekal 3 dny a nejdéle týden.

Hlavně bych volil DHL ale z jiného důvodu, a to je DPH a Clo. DHL má vlastní celníky, nemusíte platit za skladování zboží a DPH za vás uhradí ihned, poté jej doplatíte při doručení, narozdíl od pošty, kdy musíte složitě všechno dělat sami a ještě vám účtují 96Kč za skladování zboží.

Čekací doba trvá obvykle 3 - 7 dní, u free shipping 3 - 4 týdny (o Vánocích až 2 měsíce).


Daň a Clo


Celníci většinou používají rentgen, aby zkontrolovali obsah zásilky. Nejsou zase asi až tak hloupí, aby nepoznali, že úplně nový telefon asi těžko bude stát 30 dolarů. Tohle však neplatí pro DHL, ti zase tak rýpavý nejsou. Ale jsou ojedinělé případy, kdy to přeci jen vyčíslili. Nejednalo se však o obrovské částky a většinou je za vás i uhradí, pak jim jen při předání zboží zaplatíte (400 - 700).

Prodejci se vám snaží pomoct a většinou píší sami od sebe hodnotu 30 dolarů (hranice je 22 eur), abyste nemuseli platit nic. Je jen na vás, zda s tím souhlasíte nebo ne.

Jak se vyměřuje clo a DPH?

  • DPH se vyměřuje u zásilky nad 22 eur a tvoří tak 21 % z její celkové hodnoty (zboží + poštovné + pojištění přepravy).
  • Clo se vyměřuje u zásilky nad 150 eur a tvoří 3 - 11 % z její celkové hodnoty (přesná výše cla závisí na typu zboží).
  • U zásilek v hodnotě nad 150 eur je tedy nutné zaplatit clo i DPH.​​
 

Jazyky, Google Play

 

Většina telefonu neobsahuje češtinu. Ale prodejci mají většinou vytvořenou nějakou modifikovanou verzi, kde aspoň nějaká ta čeština je. Sice pokrývá pouze 80%, ale i tak je to důvod k jásání. Lepší než nic, že?

Dávejte také pozor na telefon, který byl určen pouze pro čínský trh!  Neobsahuje totiž ani angličtinu, ale jenom čínštinu! Bývají většinou daleko levnější než ostatní, i když mají velice dobré HW parametry. Konkrétně třeba mohu jmenovat Lenovo A760. Pokud si takový telefon koupíte, můžete zažádat prodejce o doinstalování jazyků, ale tím pádem to není originální ROM a pokud provedete aktualizaci, přijdete o všechny jazyky.

Pozn. ROM - jde o paměť, kam se ukládají systémové soubory, laicky to lze brát tak, že je to něco jako operační systém.

Dalším problémem je Google Play a jiné Google aplikace. V Číně většinou využívají jiné obchody, nepotřebují oficiální. Mnoho modifikovaných ROM však má google play, není se čeho obávat. Jen je dobré ale říct prodejci, ať ji tam přidá. Samozřejmě, že lze Google Play doinstalovat kamkoliv, pokud máte API balíček, rootlý telefon atp... Ale upřímně, ne každý se v tom vyzná a hodlá si bastlit svůj telefon celý den, že? S tímhle bývají asi nejčastěji problémy a při koupi u známého výrobce tyhle problémy řešit nemusíte.

Pozn. Root - oprávnění, abyste mohli aplikacím povolovat administrátorská práva (normálně zakázané)    

Jaké značky?

 

V dnešní době existuje mnoho modelů, některé jsou už od základu dobré a výrobci částečně aktualizují svoje ekosystémy, někteří na to kašlou (většinou ti levní), není k tomu žádná podpora a výrobce ani neočekává, že je někdo bude chtít (Star a divné další zkomoleniny). Naopak k těm, kteří přeci jen vynakládají nějaké to úsilí, patří Lenovo, THL, ZTE, Huawei a z dražších, kde už můžete očekávat plnohodnotnou podporu to jsou Xiamo a Oppo.
Ale upřímně, pokud kupujete mobil z Číny a chcete neustále aktuální systém, tak spíš doporučuju, abyste se obrátili na komunitu, která si dělá vlastní ROMky, které jsou mnohdy i daleko lepší, než ty oficiální. Je také potřeba vybírat telefon podle toho, jak populární je a jak velká komunita se kolem něho točí. Takže není nikdy na škodu si projít XDA forum, nebo androidforum.cz, případně požádat někoho zkušeného, aby vám to forum prošel a trošku poradil jaký model a výrobce vybrat. Neboť platí čím víc lidí telefon vlastní = tím víc věcí se o něm ví = a vy budete mít štěstí, že někdo podobný problém, který máte vy už někdy řešil a hlavně vyřešil. Zbytek si řekneme v dalším díle.
 

A poslední rada na konec

 

Už teď existuje plno chytrých překupníků a ti na Aukru prodávají telefony z Číny. Proč bychom je ale měli shánět skrz překupníka, když to dokáže každý sám? Příležitosti se chopili také i velké firmy. Již teď na czc.cz a na Mironetu lze zakoupit telefon od čínských výrobců. Sice si za něj nechají pořádně připlatit, na druhou stranu obdržíte dvouletou záruku a domluva bude nejspíš rychlejší. Pokud nechcete řešit problémy, pořiďte si ho tedy odtud. 

V příštím díle se budu zabývat konkrétními modely, povím vám na jaké parametry dbát a ke každé značce si něco řekneme. Určitě budu rád, pokud se s námi podělíte o váš názor k článku!


FOTO: resellerratings.com, compuadictos.org, couponslive.us


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9