Šest zajímavých faktů o Japonsku

18:00 | 13.11.2015 kvacm 6
Japonsko je stará, avšak moderní země. Stejně jako tomu bylo dříve, i dnes se najde velká sposta věcí, kterými se Země vycházejícího slunce vyznačuje. Pojďme se podívat na šest nejvýraznějších z nich.
Japonská města jsou plná světla i ve večerních hodinách
Japonská města jsou plná světla i ve večerních hodinách FOTO: DILLEmma Photography / flickr....

1) Nízká porodnost 

Jako ve spoustě moderních zemí je i v Japonsku problém s klesající porodností. Dětí se rodí čím dál méně a naopak přibývá procento těch v důchodovém věku.
Ze 127 miliónů obyvatel Japonska je pouze 16 miliónů dětí mladších 15 let. To není ani hloupých deset procent.
 

2) Zemětřesení

Každoročně tuto ostrovní zemi zasáhne prý přes 1500 zemětřesení, a některá z nich jsou opravdu nebezpečná. Je proto potřeba počítat s tím, že vás kdykoliv může potkat zpoždění vlaku, třesot v noci při spánku, nebo budete muset uklidit spadené věci z polic.


FOTO: jp.fotolia.com

3) Vlaky

Nejpřesnější vlaky na světě jsou ty japonské. I přes velký provoz a hustotu místních železnic se průměrné zpoždění pohybuje okolo krásných 18 sekund!
Je tedy potřeba dojít v čas a také se nezdržovat s nastupováním. Nicméně projet se po celém městě vlakem, nebo si vyzkoušet ten nejmodernější Shinkansen jistě stojí za to.


FOTO: photozou.jp

4) Prodejní automaty

Neuvěřitelných 5,52 miliónů prodejných automatů od těch na pití, přes teplou rýži až po kalhotky! Automaty se nenachází pouze ve městech a na rušných místech, ale taktéž na venkově, čekající na vaše drobné. Jsou na všechno!


FOTO: Adriano Aciolli / flickr.com

5) Anime

Myslím, že zrovna toto téma není potřeba příliš rozebírat. Americký Holywood je v Japonsku synonymum pro místní anime studia. Každý rok vyjde spousta anime, která jsou finančně méně náročná než hrané tituly, jenž jsou ve světě štědře dotované.


FOTO: Wikimedia Commons

6) Nejzdravější životní styl na světě

Říká se, že přes 50 000 lidí v Japonsku je starších 100 let. Neuvěřitelné, že? Čistý a čerstvý vzduch a samozřejmě zdravé jídlo. Tito přeborníci v gastronomii totiž dávají přednost rybám, rýži a samozřejmě omezují tuky a soli. A prostě si tolik nevozí své sedací ústrojí v autech jako my.


FOTO: cyclonebill / flickr.com

"Japonsko... chcete se dožít více než sta let? Znásobte svou šanci tam!"

ZDROJ: wasa-bi.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9