Samosas [Recept]
Indické jídlo je specifické díky používanému koření a recept na Samosas není výjimkou. Můžete taštičky smažit, jak ukazuje recept, nebo upéct v troubě. Podávají se jako předkrm s některým druhem čatní (mátové, koriandrové atd.)
Potřebujeme:
2 šálky hladké mouky
4 lžíce oleje
5-6 lžic vody
1 lžička semen karamboly (volitelné)
Sůl
Olej na smažení
Na náplň:
3 středně velké brambory
1 šálek zeleného hrášku
1 zelené chilli
2 cm nastrouhaného zázvoru
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky chilli prášku
1 lžička fenyklu
1 lžička ml. Koriandru
1 lžička koření garam masala
1 lžička mango prášku (volitelné)
2 lžičky oleje
2 lžíce nasekaných listů koriandru
Sůl
Postup těsto:
1) Mouku a semena karamboly promíchat v míse, přidat olej a prsty vytvořit drobenku. Přidat 1 nebo 2 lžíce vody dle potřeby a uhníst směs na pevné těsto, které dáme na 30min odpočinout, přikryté vlhkou utěrkou.
Postup nádivka:
1) Uvaříme brambory na loupačku a hrášek do měkka.
2) Brambory nakrájíme na menší kostičky. Na pánvi si rozpálíme olej, osmažíme kmín, pak přidáme zázvor, zelené chilli a necháme zpěnit. Snížíme plamen a přidáme zbytek suchého koření.
3) Do pánve přidáme brambory a hrášek, vše osolíme a smažíme cca 3min.
4) Do hotové směsi přidáme nasekaný koriandr a ihned odložíme stranou, aby vychladla.
Postup plnění:
1) Po 30min odpočinku ještě jednou lehce uhníst těsto a rozdělit jej na 6 stejných dílů.
2) Z kousků vyválet těsto do tvaru kruhu. (tloušťka asi jako na linecké cukroví, viz video.)
3) Těsto rozpůlit a podél přeříznutého okraje navlhčit vodou.
4) Spojit dva protilehlé konce a vytvořit z těsta kornout a dobře zmáčknout strany k sobě (díky vodě se těsto lépe slepí)
5) Naplnit kornout připravenou vychladlou směsí a s pomocí vody uzavřít i poslední otvor.
6) Dobře zkontrolovat, že je taštička správně uzavřená, aby náplň nevytekla.
postup plnění - video
Postup smažení:
1) Olej rozpálit na vysokou teplotu, vložit Samosas a okamžitě teplotu snížit na střední plamen
2) Smažit do zlatova.
Nezapomeňte si k Samosas připravit čatní nebo jogurtovou zálivku. Dobrou chuť!
ZDROJ: vegrecipesofindia.com
FOTO: Duncan Robson/flitr.com