V Indonésii řádí nezastavitelné požáry

17:00 | 08.11.2015 Saki 7
Indonésii sužují už několik týdnů požáry, které ničí nejen tolik vzácné lesy, zamořují ovzduší dráždivým kouřem a ohrožují lidské i zvířecí životy, ale zároveň se stávají takřka nezkrotitelnými.
Indonésie
Indonésie FOTO: screen z google mapy
Přesto, že požáry nejsou v Indonésii nic výjimečného, tak letos suché počasí a místní zemědělští žháři způsobili jednu z největších ekologických katastrof. Možná se vám to zdá přehnané, ale není.

Během dvou měsíců vzniklo cca 117 000 jednotlivých požárů, které sežehly více jak tři miliony hektarů půdy a to od Papuy až po Sumatru. "V mnoha letech tyto požáry trvaly jen týden nebo dva. Tentokrát jsou to už téměř dva měsíce," říká Nigel Sizer, globální ředitel programu lesů World Resources Institute.

Na požáry doplácí lidé i živočichové, včetně ohrožených druhů - orangutani, tygři sumaterští, medvědi malajští, atd. Kouř zamořuje ovzduší obrovským množstvím CO2 (což k už tak tristní smogové situaci nepomáhá), které více jak stovkám tisíc lidí způsobuje dýchací problémy a na mnoha místech nejde ani přes hustý kouř vidět sluneční svit. Například město Palangkaraya je jedním z nejhůře zasažených oblastí. Úroveň znečištění ovzduší dosáhla více než 2 000 PSI, přičemž více jak 300 PSI je považováno za zdraví nebezpečné.


A jelikož je Indonésie oblast nepřístupných terénů, není lehké plameny hasit. Ničemu dobrému nepřidávají ani rašelinové oblasti, na které jsou bohaté místa jako Sumatra a Borneo. Tyto rašelinové oblasti se stávají hlavním cílem zemědělského rozvoje. Lidé vypalují pralesy, domovinu mnoha původních zvířat a vzácných rostlin, kvůli zemědělské půdě, na které je následně pěstován zejména palmový olej. A podle nepodložených informací by mohli právě takoví žháři za rozšíření požáru. Rašeliniště způsobují největší zmatek, když se vznítí, protože oheň se šíří i pod zemí.

Všichni teď čekají na malou známku deště. "Jakmile se objeví mraky, vyšleme do vzduchu letadla, aby uměle vyvolala déšť," říká ministr Luhut Panjaitan.

Věděli jste o této situaci a co na ni říkáte?



ZDROJ: bbc. com, vox.com, rozhlas.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9