Proti proudu za naplněním životních snů

16:00 | 23.04.2014 Erik 10
Ne každý se cítí v uspěchaném světě moderních metropolí jako ryba ve vodě. Vždy je tu však možnost dát sbohem ponocování v kanceláři a nalinkované kariéře. Dva příběhy z dnešní Číny jsou toho příkladem.
Zátěžová zkouška vlastnoručně vyrobené střechy
Zátěžová zkouška vlastnoručně vyrobené střechy FOTO: qq.com
Tang Guanhua pracoval ještě před třemi roky v reklamní agentuře a jeho manželka Xing Zhen zase jako systémový bezpečnostní analytik. Obě tyto profese byly velmi dobře placené a slibovaly solidní kariérní růst. Nepatřilo to však k tomu, co by si představovali pod pojmem idylický život. A tak se společně rozhodli tohle dilema přeseknout jednou dobře mířenou ranou. Koupili v odlehlém koutě pohoří Qingdao v provincii Shandong starý cihlový domek, vlastnoručně ho opravili a vylepšili a přejmenovali na "Laboratoř soběstačnosti". A název je to naprosto výstižný. Pěstují vlastní zeleninu, šijí si oblečení a vyrábějí různé předměty každodenní potřeby, které potom prodávají na trzích. K tomu připočtěte podomácku sestrojený elektrický generátor (opravdu se pohání jízdou na kole), filtr na pitnou vodu, ekologický suchý záchod či kutilskou bubnovou pračku. Jediné, co v tuhle chvíli krom nářadí z vnějšího světa potřebují a nedokáží nahradit je mouka a rýže. Na návrat do civilizace rozhodně nepomýšlejí. Jednoduchý životní styl má pro ně své nepřekonatelné kouzlo.


Malá ukázka výrobků z "Laboratoře soběstačnosti"

Na podobné vlnové délce je i příběh špičkového programátora Xu Jia, který byl v roce 2011 přijat do společnosti Sina Weibo spravující nejoblíbenější čínskou internetovou sociální síť a po dvou letech to v ní dotáhl až na pozici softwarového architekta. Není nutné dodávat, že za tím stálo velké množství dřiny, sebeobětování a bezesných nocí. Z povýšení měl obrovskou radost, ale pomalu v něm začalo dozrávat závažné rozhodnutí o změně zaměstnání. Mnoho lidí by hádalo, že si s nabytými znalostmi otevře vlastní softwarovou firmu, ale realita tomu byla na míle vzdálená. Otevřel si malý krámek s ovocem. Celé toto vyprávění se však stalo na čínské síti Weibo hitem, až když jeho bývalý kolega nahrál dvě fotografie, na nichž můžete vidět, jak vypadal Xu Jia předtím a potom. Na první fotce je unavený, nosí brýle a jeho vlasy jsou na ústupu. Na druhé z něj vyzařuje energie, je upravený a v dobré kondici. Snímek byl celkem sdílen šesti tisíci uživateli a získal na 730 tisíc komentářů. Mnozí obdivovali jeho odvahu jít za svým snem a nebýt vězněm vlastního úspěchu.



Tyto dva příběhy však nejsou výjimkou. Stále více mladých lidí z nové generace následuje své ideály - někdy i za cenu současné či budoucí keriéry. Elitní právnička učí jako dobrovolnice na základní škole děti námezdních dělníků, tři absolventi prestižní technické školy se společně rozhodli otevřít prasečí biofarmu a jiní zase ve volném čase výsadbou stromků zalesňují vykácené plochy.

A co si o podobných životních snech a rozhodnutích myslíte vy? Dokážete si představit, že byste jednou provedli něco podobného? Vede tudy cesta pro budoucnost?


FOTO: china.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9