Pavilony EXPO 2015 v Miláně – Laos

20:00 | 24.08.2015 Mei 0
V Miláně se od 1. května do 31. října koná světová výstava EXPO 2015, jehož moto zní „Potraviny pro planetu, energie pro život“. Co nabízí asijské pavilony?
Laos
Laos FOTO: expo2015.org
Tématem laoského pavilonu je „Biologická rozmanitost rýže - Potraviny a laoská kultura“. Hlavním úmyslem Laosanů je ve svém pavilonu na EXPO 2015 v Miláně ukázat světu své nejlepší národní pokrmy. Laos je vnitrozemním státem, který používá méně chemických hnojiv a pesticidů. Většina z jeho primárních produktů jako jsou káva, džemy, hedvábí a bavlna, jsou organické. Hlavním ohniskem laoské výstavy je lepkavá rýže.
 
Výstava této malé asijské země se také zaměřuje na kulturu různých etnických skupin, kterých je v této zemi 49. Všechny tyto menšiny produkují rýži a připravují z ní různé druhy pokrmů, které jsou spojeny s kulturou a různými každoročními festivaly. Je zde kladen důraz i na laoské ženy, jejichž role je při výrobě potravin velmi důležitá. Laosanky hrají důležitou roli jak v produkci, sklizni a zpracovávání rýže, tak v přípravě jídla z ní.
 
Celá výstava klade také důraz na silnou kulturní identitu obyvatel Laosu. Expozice obsahuje miniaturu laoské krajiny, která ukazuje, kde jsou různé zemědělské systémy rýže a kde žijí různé laoské etnické skupiny.
 
Na výstavě se návštěvníci o rýži dozvědí opravdu hodně. Část programu je zaměřena na ústřední roli této plodiny v historii Laosu, v historii a společnosti.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9