Robert Downey Jr.: „Wing Chun se stal mým náboženstvím.“

16:00 | 14.06.2015 Mei 2
Hollywoodská hvězda Robert Downey Jr. se již 12 let věnuje čínskému bojovému umění Wing Chun. Přečtěte si, jak mu toto bojové umění pomohlo změnit přístup k životu.
Iron Man - Wing Chun
Iron Man - Wing Chun FOTO: YouTube video screen
Robert Downey Jr., známý především svými rolemi Charlieho Chaplina, Scherlocka Holmese nebo Iron Mana, byl v devadesátých letech několikrát zatčen za užívání drog a zločiny související s alkoholem, kdy se kvůli němu dostal mimo kontrolu a řídil nahý s nabitou pistolí nebo se vloupal do domu svého souseda. V roce 1999 strávil tento skvělý herec dokonce poměrně dlouhou dobu ve vězení.
 
Po tom všem se nakonec v roce 2003 rozhodl dát svůj život dohromady a přehodnotit priority. V té době začal také cvičit Wing Chun, což je jeden ze stylů kung-fu, někdy také označovaný jako „bojové umění mysli“. Wing Chun je známý tím, že zvyšuje soustředěnost. Toto čínské bojové umění bylo jedním z hlavních faktorů, které mu pomohlo překonat závislost.
 
V roce 2003 pak začal Downey znovu pracovat a podílel se na filmech jako Zpívající Detektiv, Kiss Kiss Bang Bang, Zodiac, Tropická Bouře a v roce 2008 si poprvé zahrál Tonyho Starka ve filmu podle marvelovského komiksu Iron Man, který se stal díky dvěma dalším pokračováním a snímkům Avengers jeho životní rolí, díky které ho zná většina světa.


 
Koncept a filosofie, které objevil díky Wing Chun, mu přinesli nový pohled na svět a obrátili jeho životní styl o 360 stupňů. Pomohlo mu to vypořádat se s životními situacemi zcela novým způsobem.

Wing Chun je vysoce účinný systém sebeobrany a bojových dovedností a byl integrován dokonce i do vzdělávacích programů např. CIA, FBI v USA, RAID ve Francii nebo SEK v Německu. Je to praktický a vědecký systém, který učí, jak předcházet, překonávat a řešit všechny druhy násilí a útoky. Ale to hlavní, čeho se Downey chytil, je schopnost jít v tomto umění nad rámec boje a zapojit jak své tělo, tak i svou mys a ducha.
 
Robert Downy Jr. zahrnuje Wing Chun teď do svého každodenního života i do svých filmů (Sherlock Holmes, Iron Man). Pokud jde o bojové scény ve filmech, nemá dubléry. Pro server o čínském bojovém umění Jia Yoo Wushu Downey říká: „Wing Chun se stal v roce 2003 mým náboženstvím, poté co jsem opustil drogy. Tvrdě cvičím a mým snem je být v něm co nejdokonalejší. Wing Chun učí, jak se zaměřit na důležité věci a ty nedůležité házet stranou. Učí sebekázni, umožňuje obnovit emocionální a fyzickou rovnováhu. Nejprve se tohle všechno odehrává ve sportovní hale a až poté v životě. Myslím, že u mě je to vidět docela dobře! Samozřejmě je trochu těžší to aplikovat a držet se toho a dovádět to k dokonalostem. Pokud máte tedy zájem o to, co jsem teď řekl o Wing Chun a chcete ho začít chodit cvičit, stačí se držet mé rady: vezměte si s sebou do tělocvičny hodně léků proti bolesti a led. Přísahám, že to budete potřebovat, hlavně ze začátku!“


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9