Tetování v Koreji

21:52 | 27.01.2013 MinHee 10
Historie tetování v Koreji. Co znamenalo, když měl člověk tetování? Proč ženy nebyly považovány za dámy? Kam nemohli potetovaní lidé chodit?
Seoul tattoo
Seoul tattoo FOTO: news.bme.com
V minulosti ''Body Art'', neboli tetování, nebylo v Koreji tak běžné.
 
Je tomu dávno, co jeden rybář řekl, že tetování sloužilo jako ochrana proti zlým duchům, kteří by je mohli napadnout na moři. Během dlouhého období dynastie Joseon, které skočilo v roce 1910, měli zločinci a dokonce i otroci tzv. ''viditelné znamení'', které je označovalo za psance.


 
V průběhu 20. století se začali tetovat především ti, kteří páchali trestnou činnost. Šlo především o členy gangů. Tetování rozlišovalo do jakého gangu kdo patří. Naučili se to především od zločinců z Japonska.

V této době se tetovaní lidé odsuzovali, přiřazovali se ke zločincům a  přinejlepším působili nedůvěryhodně. Ačkoliv tyto postoje přetrvávají u některých členů starší generace dodnes, a i mezi některými jinými skupinami, vnímání tetování a těch, kteří je mají, se v korejské společnosti mění.

Bývaly doby, kdy byl potetovaným lidem zamítnut vstup do lázní a do veřejných bazénů. Kvůli tetování bylo obtížné získat práci. Dnes je tetování součástí běžné módy.

Na západě byly po dlouhou dobu ženy s tetováním považovány za pochybné a nechovající se tak, jak se na dámu či slečnu patří. Tento postoj se postupem času mění. Přibývá stále více žen, které si nechávají ozdobit své tělo.



Jak už můžete slyšet nebo číst, není nezákonné mít tetování. Nicméně, armáda nepřijme muže s velkým tetování (pro řady komplexních důvodů).

V součastné době Korejský zákon vyžaduje, aby tatéři měli lékařskou licenci.
Avšak ilegální počet tetovacích salonů roste. Je tu také hnutí obhájců ke změnám zákona, které by umožnilo umělci praktikovat své řemeslo legálně a otevřeně.

Tattoo obchody lze nalézt v mnoha oblastech po celé zemi, a to zejména v blízkosti univerzit. Soul, Hongik University Area, Sincheon, Apgujeong-dong, Itaewon a Dongdaemun jsou jen některé z těch míst, kde nalezneme specialitované tatéry. 




Zdroj:korea4expats.com 
Foto:weheartit.com,s2.hubimg.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9