Banh Mi Makers - vietnamské bagety u Florence

12:00 | 06.03.2015 tombac 2
Zhruba před měsícem poprvé otevřel v centru Prahy vietnamský food bar zaměřený na domácí bagety banh mi. Ze dvou návštěv jsme si odnesli veskrze pozitivní dojmy.
Poster Banh Mi Makers
Poster Banh Mi Makers FOTO: blog.storyous.com
Banh Mi Makers (oficiální stránky, facebook, foursquare) najdete v ulici Na Poříčí hned u hlavního vchodu do pražského obchodního domu Bílá Labuť, ležícího mezi Florencí a Náměstím Republiky. Zvenčí byste bagetárnu hledali marně, nachází se totiž za prostřední výlohou a směřuje dovnitř Bílé Labutě. Stánek razí koncept otevřeného food baru, kdy jsou bagety a nápoje připravovány zčerstva za proskleným pultíkem přímo před vámi. Vzhledem k místu bohužel chybí stolečky a bagety si sníte buď na ulici, nebo na nedalekém Petrském náměstí na lavičce, či třeba ve food courtu v Palladiu u Náměstí Republiky... Veškerá nabídka je napsána na velké černé tabuli nad hlavou jednočlenné vietnamské obsluhy. Při mých dvou návštěvách mě pokaždé obsluhovala sympatická vietnamská dívka. Jindy můžete natrefit na jejího sourozence stojícího za pultem, usměvavého vietnamského mladíka. Banh Mi Makers jsou rodinnou firmou s výrobnou baget na Smíchově, odkud je realizován rozvoz do tří pražských zón. Podnik se na oficiálních stránkách chlubí čerstvostí a autentičností zvenku křupavých a uvnitř nadýchaných domácích baget. Dopředu musím říct, že stránky mají recht. Obě testované bagety byly jednoduše skvělé a křupavé a nadýchané jedna radost.



V nabídce najdeme 8 banh mi baget. Tři obsahují grilované maso (hovězí, vepřové nebo kuřecí), další tři vietnamskou paštiku paté a dvě dušené, respektive smažené maso. Cena za jeden kousek se pohybuje v rozmezí 79-85 Kč, což je vzhledem k velikosti a kvalitě bagety i náplně naprosto adekvátní. Při první přepadovce jsem si dal Banh Mi Royal s domácí vietnamskou šunkou dušenou v banánovém listě, s plátky marinovaného vepřového boku a s vepřovou rolkou ve skořici. Maso a šunku doplňovala majonéza, nakládaná zelenina a koriandr. Dohromady neobvyklá, ale výtečně vyladěná náplň. Bageta chutnala fantasticky a měl jsem pocit, že lepší jsem snad nejedl. Druhá testovaná bageta byla Banh Mi Grilled Beef s grilovaným hovězím marinovaným s citrónovu trávou a omáčkou. Majonézu, nakládanou zeleninu a koriandr ještě doplnila červená cibule. Bageta chutnala opět výborně, ale dal bych přednost Royalu. Na obě bagety jsem dal tip kamarádce a více jí nadchlo grilované maso, takže to je čistě na osobních preferencích. Každopádně z testu jsem měl pocit, že celá nabídka bude stát za to a těším se, až ji komplet ochutnám. Zálusk mám především na Banh Mi Morning s vaječnou omeletou s jarní cibulkou. Bagety můžete doplnit domácími hranolkami s kurkumou, lehkým salátem a závitky s nudlemi a mletým masem. Zapít vše můžete třemi druhy čerstvě vymačkaných ovocných freshů, ledovou vietnamskou kávou, ledovým čajem a nápojem ze sojových bobů. Zkusil jsem dva ovocné freshe v 0,4 l kelímku za cenu 55 Kč. Orange Passion (pomeranč a marakuja) a Ginger Kiss (pomeranč a mrkev) si dám určitě někdy znovu.

Na závěr bych dodal, že čerstvý přirůstek do pražské banh mi scény je cenný i z důvodu, že první banh mi stánek mimo Sapu, Viet Banh My (článek) ve Spálené, pravděpodobně nebyl po prvotních nájezdech food nadšenců rentabilní a nedávno byl přetvořen na standardní rychloobčerstvovací provozovnu s hambáči a párky v rohlíku. V současné době tedy v Praze máme jen dva kvalitativně srovnatelné podniky specializující se na banh mi: Banh Mi Makers a Mr. Banh Mi (článek) v Rumunské.


FOTO: asianstyle - tombac

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9