Hlavní stránkaGastronomiePřísady ve vietnamské kuchyni
Přísady ve vietnamské kuchyni
Pálivá omáčka, rybí omáčka, citrónová tráva, chilli, ale i mnoho dalších přísad najdeme ve vietnamské gastronomii. Pojďme se na ně podívat.
Bun cha
FOTO: AsianStyle - Mei
Čínské koření s česnekem, jarní cibulka, cibule, čerstvý zázvorový kořen a sójová omáčka jsou součástí vietnamské kuchyně. Ovšem to, co dělá tuto kuchyň nejvýraznější, je přidávání dvou speciálních kořenících omáček, používaných jak při vaření, tak jako dochucovadla na stůl. Jsou to nuoc mam a nuoc cham. Tyto dvě omáčky tvoří podstatu toho, co odděluje vietnamskou gastronomii od většiny ostatních východních kuchyní.
Nuoc mam je tekutina, která je vyrobena z ryb, jako jsou makrely nebo ančovičky, kvašených v sudu. Téměř stejně důležitá je ve vietnamské kuchyni také nuoc cham. Každý kuchař může mít na tuto omáčku zvláštní recept. Přidává se do ní pálivé koření a základem je nuoc mam. Česnek, cibule, chilli papričky, pepř, kajenský pepř, cukr, citrusové šťávy, kokosový džus a ocet, to všechno může být součástí závěrečné ohnivé pálivé kombinace.
Obě tyto omáčky se používají jako přísady do mnoha pokrmů, podobně jako na západě sůl a pepř.
Dalšími ingrediencemi, které najdeme v mnoha vietnamských jídlech, jsou kokos a citrónová tráva. Také pražené arašídy, drcené nebo sekané, přidají mnoha omáčkám zvláštní chuť.
U Vietnamců se také ve velkém množství konzumují čerstvé bylinky, a to v takovém množství, aby mohly být považovány za část denního příjmu zeleniny. Kromě toho se používají i jako koření v mnoha jídlech. Například lístky máty s čerstvým koriandrem doprovázejí hovězí maso, čerstvý kopr a zelená cibulka se často přidávají k rybám. Do pho bo (hovězí polévka pho) se přidávají zase fazolové výhonky, čerstvý koriandr, chilli a limetka. Čerstvý zázvor, citrónová tráva, česnek a cibule posypaná hnědým cukrem se přidávají do vykostěného kuřecího pokrmu.
Dalším běžným kořením ve vietnamské kuchyni jsou hřebíček, anýz, badyán, skořice, kardamon, sečuánský pepř, fenykl nebo semínka annatto.
FOTO: wikipedia.org, AsianStyle - Mei
Nuoc mam je tekutina, která je vyrobena z ryb, jako jsou makrely nebo ančovičky, kvašených v sudu. Téměř stejně důležitá je ve vietnamské kuchyni také nuoc cham. Každý kuchař může mít na tuto omáčku zvláštní recept. Přidává se do ní pálivé koření a základem je nuoc mam. Česnek, cibule, chilli papričky, pepř, kajenský pepř, cukr, citrusové šťávy, kokosový džus a ocet, to všechno může být součástí závěrečné ohnivé pálivé kombinace.
Obě tyto omáčky se používají jako přísady do mnoha pokrmů, podobně jako na západě sůl a pepř.
Dalšími ingrediencemi, které najdeme v mnoha vietnamských jídlech, jsou kokos a citrónová tráva. Také pražené arašídy, drcené nebo sekané, přidají mnoha omáčkám zvláštní chuť.
U Vietnamců se také ve velkém množství konzumují čerstvé bylinky, a to v takovém množství, aby mohly být považovány za část denního příjmu zeleniny. Kromě toho se používají i jako koření v mnoha jídlech. Například lístky máty s čerstvým koriandrem doprovázejí hovězí maso, čerstvý kopr a zelená cibulka se často přidávají k rybám. Do pho bo (hovězí polévka pho) se přidávají zase fazolové výhonky, čerstvý koriandr, chilli a limetka. Čerstvý zázvor, citrónová tráva, česnek a cibule posypaná hnědým cukrem se přidávají do vykostěného kuřecího pokrmu.
Dalším běžným kořením ve vietnamské kuchyni jsou hřebíček, anýz, badyán, skořice, kardamon, sečuánský pepř, fenykl nebo semínka annatto.
FOTO: wikipedia.org, AsianStyle - Mei
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek