Nová naděje pro pacienty s poškozenou míchou

19:02 | 29.01.2015 Erik 0
Čínští lékaři a výzkumníci vstoupili do závěrečné fáze testů nové metody, při které je poškozená mícha opravena pomocí kolagenového komplexu a kmenových buněk.
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek FOTO: Shutterstock.com
Výzkum a testy jsou vedeny Institutem genetiky a biologie při Čínské akademii věd (CAS). V první vlně podstoupilo operaci experimentální metodou šest dobrovolníků. Zákrok proběhl ve všech případech hladce a pacienti jsou podle slov lékařů v dobré kondici.

Podle šéfa výzkumu Dai Jianwu jim byly implantovány mezenchymální kmenové buňky a kolagenový komplex sestávající se ze stabilizačních kolagenových vláken popisovaných také jako kolagenové trubičky a na kolagen vázaného proteinu BDNF podporujího růst neuronů. Zatímco kolagenový komplex funguje jako most spojující přerušené úseky nervů, kmenové buňky pak působí na samotnou obnovu tkáně.

V současné fázi je testování zaměřeno na bezpečnost celého procesu a doladění všech detailů. Po úspěšném dokončení budou ve druhé vlně klinické testy rozšířeny na 20 až 30 dalších pacientů. Jde o první podobných zákrok v Číně a pravděpodobně i ve světě. Jestliže tato metoda bude slavit úspěch, svitne velká naděje pro lidi ochrnuté v důsledku zranění či nehody.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9