Implantáty vytvořené 3D tiskem se stávají realitou

15:15 | 25.11.2013 Erik 3
Třetí fakultní nemocnice Peking University oznámila, že její ortopedické oddělení úspěšné provedlo 50 klinických testů implantátů vytvořených speciální 3D tiskárnou. Výsledky jsou do budoucna nanejvýš slibné.
Titanový 3D implantát modelovaný počítačem
Titanový 3D implantát modelovaný počítačem FOTO: chinadaily.cn
„S klinickými testy jsme začali na konci minulého roku a použili jsme při nich několik desítek těchto implantátů u zhruba 50 pacientů,“ popisuje situaci Liu Zhongjun, ředitel ortopedického oddělení. „Všichni pacienti se bez problémů zotavují. Nezaznamenali jsme žádné nežádoucí efekty nebo odmítnutí materiálu organismem.“

Proces 3D nebo také aditivního tisku využívá postupné nanášení tenkých vrstev materiálu různého tvaru na sebe, čímž se vytvoří trojrozměrný objekt přesně odpovídající digitálnímu modelu. Nanášení se v tomto případě provádí technologií EBM (Electron Beam Melting) a materiálem je jako u tradičních implantátů titan.



Je jasné, že tímto postupem lze vytvořit jakýkoli tvar odpovídající individuální potřebě pacienta – ať už v případě zranění nebo chorob typu osteoartritidy. Soudobé implantáty jsou vyráběny jako generické geometrické tvary a výsledkem je, že k odpovídajícímu upevnění je nutné použít výplně, šrouby nebo fixační pláty – nesnáz, kterou 3D tisk zcela odbourává. Pekingský tým navíc přidal další vylepšení v podobě miniaturních pórů prostupujících celým implantátem. To umožní kostem postupně prorůst přidaným implantátem natolik, že se stane jejich nedílnou součástí.



Současné úspěchy jsou samozřejmě výsledkem mnohem delšího vývoje. Liův tým začal s vývojem zařízení v roce 2009. Nejprve bylo potřeba přesně definovat požadavky na software ovládající tiskárnu. Tato fáze skončila v polovině roku 2010 a následně se přikročilo k otestování implantátů na zvířatech – v tomto případě na ovcích. Po současných klinických testech u lidských pacientů byla podána žádost na čínské ministerstvo zdravotnictví, aby 3D implantáty zařadilo mezi schválené léčebné postupy. Kladný výsledek se očekává v řádu několika měsíců.

„O 3D tisku se mluví hlavně v souvislosti s letectvím a kosmonautikou. Ale mnohem širší využití této technologie leží ve zdravotnictví,“ uzavírá Liu Zhongjun.


ZDROJ: engineering.com
FOTO: chinadaily.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9