Tragická oslava nového roku v Šanghaji

17:00 | 12.01.2015 Teér-chan 0
Na 36 mrtvých, 13 vážně zraněných a dalších 27 v péči ošetřovatelů. Takové čísla si vyžádala oslava nového roku v Šanghaji u Bund.
Kytice a svíčky na úctu mrtvých.
Kytice a svíčky na úctu mrtvých. FOTO: tokyohive.com
Tragická událost se stala 31. prosince 2014 na silvestrovské oslavě v Šanghaji. Všichni se sešli u Bund (nábřeží). Panika začala kolem půl 12 v noci. 

Podle státní tiskové agentury Xinhua byly vymrštěny ze třetího patra luxusního klubu Bund18 kupóny, které se podobaly americkým bankovkám. Někteří z přítomných spěchali, aby si je mohli posbírat. Tím způsobili paniku. 

Podle vyšetřovatelů však falešné peníze nebyly příčinou paniky. Ty byly podle nich vhozeny do davu až o chvíli později. Šetření dále probíhá.



Jedenatřicetiletý svědek Scott Moskowitz mluvil o tom, jak se kolem Bund tísnilo stále více a více lidí. On a jeho přítelkyně rychle přeskočili zeď a tak se dostali ven z davu: ''Nejdříve do sebe lidé vráželi, ale bylo jich na místě víc a víc a nemohli jsme se pohnout ani doleva ani doprava.''



V důsledku paniky zahynulo celkem 36 lidí. Většina z nich byli studenti.

47 lidí se zranilo a bylo posláno do okolních nemocnic. Sedm lidí už bylo propuštěno domů, zbývajících 40 je v rukou ošetřovatelů. 27 z nich mají lehká zranění, zatímto dalších 13 z nich je v kritickém stavu.

Zheng Xingdong, ředitel nemocnice Shanghai Changzheng, řekl: ''U některých zraněných se objevilo traumatické dušení, dále došlo u některých obětí k poškození měkkých tkání či nebezpečnému pohmoždění v oblasti břicha.''

Prezident Xi Jinping řekl prostřednictvím prohlášení, že budou využita vešekrá lékařská úsilí k léčbě zraněných. Každý by měl věnovat velkou pozornost tomu, co se stalo, a zvýšit ostrahu, aby byla zajištěna bezpečnost lidí během volna.

​Nouzové týmy a policisté vytvořili lidské bariéry, aby udělali prostor k ošetření zraněných. 



Týden před Novým rokem Šanghaj zrušil Silvestrovský 3D laser display na Bund kvůli problémům kontroly davu. I přes to se zde shromáždil obrovský dav, který chtěl sledovat světelnou show. Nejednalo se o formální událost plánovanou městem, takže přítomno bylo minimum policistů.  




ZDROJ & FOTO: tokyohive.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9