Rok kohouta rozvíří Prahu i Tibet

18:00 | 09.03.2017 Zita 0
Ačkoliv jsme jako národ Nový rok již řádně oslavili, tuto sobotu budeme mít možnost slavit znovu. Důvod? Česká republika se již po dvanácté zapojila do pomoci Tibetu a oslaví tak tradiční Nový rok známý spíše  pod označením Losar.
Džíny během Losaru rozhodně neuvidíte
Džíny během Losaru rozhodně neuvidíte FOTO: flickr.com/tibetiannewyear
Malá tibetská žena klečí na zemi a usilovně ji čistí. Přemítá, že ještě musí naplnit nádobky s jídlem a vodou, uvařit, nakoupit. Říkáte si, že je to jen jeden z dalších pracovních dnů? Omyl! Začátek března totiž mimo jiné vybízí i k přípravě oslav pravděpodobně největšího tibetského svátku, Nového roku.

Jak již značí jedno tibetské přísloví “Losar ma ray, Lesar ray!” znamenající, že se nejedná o Nový rok, ale pouze o novou práci, Tibeťané před Losarem rozhodně nezahálí. Obzvláště intenzivní jsou pak přípravy jídla, které se většinou skládá z pšenice, prosa nebo rýže. Tento pokrm známý jako kaphse je nesporně jedním z neopominutelných bodů celých oslav. V dávných dobách se tisíce těchto v másle smažené pečiv vystavovalo v prostorách paláce Potala, přičemž druhý den oslav si jich mohl každý odnést tolik, kolik unesl. Jistě si dovedete sami představit, jaký nastal zmatek.


Kaphse

Typické je též stavení oltářů, jejichž hlavním cílem je zisk požehnání pro rodinu, přátele a vlastně celou komunitu. Aby došlo k dosažení kýženého efektu, na podstavec je postavena soška Buddhy, fotky spirituálních učitelů, svíčky, květiny a samozřejmě další jídlo.

Letos však budete mít šanci oslavit Losar i u nás. Jednodenní festival proběhne tuto sobotu 11. března od 14 hodin uvnitř Novoměstské radnice v Praze 2. Dle koordinátorky akce Petry Zezulkové se můžete těšit na bohatý doprovodný program, vystoupení světových interpretů a nejrůznější dokumentární filmy s tibetskou tématikou. Mimo to se však nabízí i zakoupení nejrůznějšího čtiva, jídla a šperků.

ZDROJE: Yowangdu/experiencethejoyoftTibetianculture
FOTO: Yowangdu

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9