Malí čínští gymnasté: Trénink se slzami, potem a sny

18:00 | 19.01.2013 Mei 22
Jeden pohyb opakují mnohokrát, třeba i stokrát. Jsou vytrénované vůči obrovské psychické i fyzické zátěži. Každý rok do gymnastického týmu vstupuje mnoho dětí, ale jen velmi málo z nich je schopno tam vydržet.
Čínské dívky
Čínské dívky FOTO: Shutterstock.com
Děti od 4 let trénují v gymnastických školách a jejich hlavním snem je vyhrát zlatou olympijskou medaili. Každý den tyto děti podstupují tvrdý trénink plný slz, potu a bolesti.
 
Jedním takový místem, kde tyto děti trénují, je pekingská gymnastická škola. Děti zde, jako ve většině podobných škol v Číně, trénují 6 hodin denně 6 dní v týdnu. Trénink je tak intenzivní, že děti musí žít v internátě.
 
Trénink, který podstupují, je pro tak malé děti téměř vražedný. Ale všechny je motivuje silný pocit národní hrdosti. Tyto děti neznají hraní si na hřišti, pojídání cukrovinek a další běžné aktivity stejně starých dítek. Jsou naučeny překonávat potíže a těžkosti. Trénují i s pohmožděnými končetinami či se zakrvácenými dlaněmi plnými puchýřů.
 
Gymnasté mají nejtvrdší tréninkový program ze všech sportovců. Trénují za hranice normální výdrže a za hranice toho, co snese jejich tělo. Děti mají vypěstovaný velice vysoký práh fyzické bolesti, aby ji dobře snášeli. A také musejí být obrovsky psychicky zocelené.

Abyste si lépe představili, co všechno obnáší takový trénink malých čínských gymnastů, podívejte se na následující video.



ZDROJE: chinasmack.com, Filmový dokument: Objevená Čína, Česká televize 2008

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9