Svět kolem nás očima čínských dětí

19:19 | 01.06.2014 Erik 6
Také v Číně se dnes slavil Mezinárodní den dětí. My se při této příležitosti podíváme na dvě umělecké soutěže pro malé i nejmenší, jejichž tématy byly domov, láska a pocit štěstí. 
Mamka a dcera (stříbro), Cai Changheng, 9 let, Chengdu
Mamka a dcera (stříbro), Cai Changheng, 9 let, Chengdu FOTO: chinadaily.com.cn

Fotografická soutěž nazvaná "Domov a láska" odstartovala v prosinci roku 2013 pod křídly Asociace přátelství se zahraničními zeměmi a od té doby přilákala více než 10 tisíc účastníků z tří set základních a středních škol celé Číny. Výherci druhého kola byli vyhlášeni před několika dny a jejich díla jsou nyní vystavena v Pekingu. Poté poputují do Evropy, přesněji řešeno do Ženevy ve Švýcarsku. Celkem bylo uděleno 10 zlatých, 10 stříbrných a 30 bronzových ocenění. Mnoho návštěvníků bylo obzvláště pohnuto fotografiemi, na nichž je zachycena upřímná dětská radost, která není odvislá od bohatství nebo chudoby, ale sdíleného přátelství a lásky. Zde jsou příklady z každé oceňované kategorie. Do výběru samozřejmě patří i "stříbrná" úvodní fotka.


Dětství (zlato), Děti hrající hry v okrese Weixian, Cui Xinwen, 17 let, Peking

Horké léto (zlato), Matka se synem odpočívající ve stínu, Wang Qizheng, 12 let, Kaifeng


Mateřská láska (stříbro), Zábava při koupeli na dvorku, Shen Qian'ao, 12 let, Šanghaj


Cesta domů (bronz), Farmářky v Yunnanu s dětmi a buvoly, Gao Tian'ai, 17 let, Peking


Dokázali jsme to! (bronz), Chen Haocheng dal do přetahování provazem úplně vše, Ma Yuanye, 10 let, Shenzhen

Výtvarná soutěž a výstava "Náš život, naše štěstí" zase probíhala v malebném Hangzhou. Z původních pěti set děl dětí z mateřských a základních škol bylo vybráno jedno sto, které bude do 8. června v místním Zhejiang Art Museum. Mnoho z malých umělců studovalo malbu a kresbu pod vedením nedávno zesnulého Feng Pina (1910-2013), který se krom samotné umělecké výchovy zabýval i experimentálními metodami mající podporovat dětskou představivost a kreativitu. Společně s dětmi malovali i místní sportovci, podporovatelé umění, ženy na mateřské dovolené a staří lidé. Pojďme se podívat alespoň na nepatrný zlomek dětských výtvorů.
 

Li Yihang, 7 let
 


Pan Xiaorong, 12 let


Jin Jiaqi, 9 let


Li Daiying, 8 let


Liang Shihe, 8 let

Který z dětských výtvorů se vám nejvíce líbil? Pro koho byste hlasovali, kdyby byla ta možnost? Připomněl vám některý z obrazů vaše vlastní dětství?


ZDROJ: chinadaily.com.cn


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9