Nejrychlejším superpočítačem světa se stal čínský Tianhe-2

16:00 | 20.11.2013 Erik 1
Jeho jméno znamená doslova Nebeská řeka (nebo chcete-li Mléčná dráha) a svým téměř dvojnásobným výpočetním výkonem sesadil z trůnu dosavadního krále – americký Titan v laboratoři Oak Ridge.
Pohled do jedné z uliček superpočítače
Pohled do jedné z uliček superpočítače FOTO: extremetech.com
Bylo to vlastně poměrně velké překvapení, protože se předpokládalo, že nebude dokončen dříve než v roce 2015. Jeho konfigurace je skutečně monstrózní – 32 tisíc procesorů Ivy Bridge Xeon, 48 tisíc akceleračních desek Xeon Phi, což dohromady tvoří 3,12 milionu procesorových jader a 1375 TB procesorové paměti. Zmiňovaný výkon se pohybuje kolem 33,86 petaflopů, neboli biliard kalkulací za vteřinu. Operační systém? Samozřejmě, že uvnitř se nemůže prohánět nic jiného než banda linuxových tučňáků. Nutno podotknout, že Tianhe-2 je nyní v testovacím režimu a v laboratorních podmínkách, které nejsou zcela ideální. Jakmile bude na konci roku 2013 umístěn na své plánované působiště v Guangzhou a po odladění jeho systémů, měl by se přiblížit ke své teoretické výkonové hranici 54,9 petaflopů.



Krom těchto závratných čísel je Tianhe-2 zajímavý ještě v jedné věci. Krom procesorů Intel byly všechny jeho další části navrženy a vyrobeny čínskou National University of Defense Technology (NUDT) – ať už se jedná o řídící systém z procesorů Galaxy FT-1500, optoelektronický switch s 13 576 porty nebo Kylin Linux na kterém vše běží. Celková spotřeba 17,6 MW by provětrala peněženku nejedné domácnosti (s chladicími systémy je to plných 24 MW), a tak na hraní her v maximálním myslitelném rozlišení radši zapomeňte. Přesto je i na prvním místě žebříčku poměru spotřeba/výkon – i když jen o fous před druhým v pořadí. Plánované využití počítá s tím, že bude otevřenou platformou pro výzkum a vývoj využívanou hlavně jižní částí Číny. Cena systému se odhaduje na 390 milionů dolarů.



I když přišlo USA o prvenství a neplánují do dvou let spustit žádný další superpočítač, patří jim v první desítce pět pozic a v Top 500 aktualizovaném každého půl roku jim náleží 265 míst, Číně pak 63. Evropa sečtená a podtržená dohromady má v Top 500 v současné chvíli 102 superpočítačů, což je ale o deset méně než před šesti měsíci a zdá se, že je ze svých pozic pozvolna vytlačována. Jen pro představu a úplnost – všech 500 nejlepších superpočítačů má výkon 250 petaflopů a za polovinu této cifry zodpovídá prvních 17 kousků na seznamu.



ZDROJ: extremetech.com
FOTO: extremetech.com, scmp.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9