Měsíc hlásí: Chang´e 3 a Yutu se v pořádku vrátili domů

16:30 | 15.12.2013 Erik 0
Čínská sonda Chang´e 3 úspěšně překonala nejobtížnější část své mise a po dvanácti dnech od startu dosedla na měsíční povrch. Nefritový králík se ještě pár hodin aklimatizoval a pak se vydal na průzkum okolí.
Yutu právě sjíždí na měsíční povrch
Yutu právě sjíždí na měsíční povrch FOTO: xinhua.net
První přípravy na samotný sestup započaly již v úterý v noci, kdy Chang´e 3 sestoupila na 100 kilometrovou oběžnou dráhu kolem  Měsíce. Ta měla eliptický tvar a v nejbližším místě byla od měsíčního povrchu vzdálena pouhých 15 kilometrů. Přesně z tohoto místa také začala sonda vážící 3780 kg svůj konečný sestup po parabolické trajektorii, během níž v šesti krocích zpomalovala z původní rychlosti 1700 metrů za sekundu. 



Ve 100 metrech nad povrchem se Chang´e 3 na zhruba 20 vteřin vznášela na jednom místě a pomocí rychlých a vysoce přesných přístrojů optimální lokaci k přistání. Ve 3 metrech nad povrchem se směrové motory zcela vypnuly a následovalo dosednutí volným pádem do oblasti Sinus Iridium (Duhový záliv). Ta patří k ještě neprozkoumaným oblastem a měla by svým profilem umožňovat snadnou komunikaci mezi sondou a řídícím střediskem. Zároveň by zde měl být dostatek slunečního svitu k dobíjení baterií. Sestupný manévr trval necelých 12 minut, a protože se jedná o nejkritičtější chvíle mise a je zcela automatický, byl nazván "černou dvanáctiminutovkou". Nicméně vše proběhlo podle plánu a všichni, kdo se na projektu podíleli, mohli popustit uzdu nefalšovanému nadšení. Společně s nimi to byly i stovky milionů diváků sledující přímý přenos na čínské televizní stanici CCTV.  



Čtyři minuty po dosednutí roztáhla sonda solární panely a začaly přípravy na vypuštění vozítka Yutu. V tuto chvíli už bylo jasné, že po dlouhých 37 letech se na Měsíc vrátila výzkumná sonda a čínský vesmírný program podal další důkaz, že po boku Ruska a USA je stálým členem elitního kosmického klubu. Není bez zajímavosti, že 80% vybavení sondy patří k technologiím, které na Měsíci ještě nebyly vyzkoušeny.



Současná mise sloužila také jako zkušební test nového řídícího centra Beijing Aerospace Control Center (BACC), které bylo před několika hodinami oficiálně představeno veřejnosti. Poskytuje technikům a řídícímu personálu 40 "hot seats", z nichž budou v následujících letech řídit výzkumné mise v hloubkovém vesmíru. V tuto chvíli je v jejich rukou to, aby Nefritový králík ukázal svůj plný potenciál.

Vzájemné snímky Chang´e 3 a Yutu :




FOTO: xinhua.net

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9