Kam v Praze na dobré asijské jídlo II. - Pho Vietnam

20:00 | 16.08.2014 tombac 12
Seriál o asijských restauracích a bistrech v Praze, které rád opakovaně navštěvuji a neváhám je doporučit.
Bistro Pho Vietnam
Bistro Pho Vietnam FOTO: hele.cz
V dnešním díle si představíme podnik, ve kterém se najíte jen na stojáka, ale co se týče chuti a čerstvosti některých jídel, patří v Praze již několik let mezi asijskou špičku. Vietnamské bistro Pho Vietnam Tuan & Lan (oficiální stránky, facebook, foursquare) je v podstatě průkopník tradiční vietnamské kuchyně mimo vietnamské tržnice, jenž svým úspěchem vyrazil cestu do pražských ulic lavině dalších vietnamských restaurací a bister. Bistro si otevřeli v červnu 2011 manželé Tran Anh Tuan a Giap Thi Lan ve Slavíkově ulici č. 1657/1 na Náměstí Jiřího z Poděbrad a už v prvních dnech v něm měli překvapivě narváno. Při přihlédnutí ke skutečnosti, že nefalšovaná vietnamská kuchyně proslavená svou čerstvostí a chutěmi nebyla v té době mimo vietnamské tržnice téměř k dostání, to překvapivé ani nebylo. Nejdříve do bistra proudili vietnamských jídel znalí cizinci a rychle na sebe nabalili zvědavou českou klientelu. Informace o výborné polévce pho a dalších vietnamských specialitách se začala rychle šířit po sociálních sítích, bylo napsáno několik pozitivních recenzí v tištěných a internetových médiích, a do malého vinohradského podniku naklusal snad každý (včetně mě), kdo sledoval nějakým způsobem novinky na pražské foodie scéně. Bistro bylo natolik úspěšné, že vietnamští manželé mohli otevřít kamennou restauraci v Anglické ulici s větším výběrem specialit včetně tradičního pokrmu bun cha, na který ve Slavíkově nemají gril.



Grilované vepřové bun cha v Pho Vietnam na Jiřáku sice nemají, ale pranic to nevadí, poněvadž vaří jedno z nejlepších bun bo nam bo (tenké plátky hovězího, kulaté nudle, pražené arašídy, osmažená cibulka, čerstvé bylinky, salát a zálivka) v Praze. Porce přesně na vydatný oběd. Zapít specialitu můžeme vietnamskými ovocnými nápoji v plechu nebo skvělým čajem s medem z chladničky vedle pultu. U pultu nás praští do očí řada smažených a nesmažených závitků, tofu, masové placky na špejli a další chuťovky. Hned za pultem se vaří, takže během objednávky můžete zvědavě okukovat vietnamské kuchtíky točící se u pánví a hrnců. Najíst se můžete uvnitř vestoje u umakartového pultíku a dvou kulatých stolků, nebo venku u čtyř stolků pod přístřeškem. Portfolio nabízených jídel zahrnuje vedle specialit také běžnější pokrmy připomínající čínu a sushi. Přiznám se, že jsem nic z toho nezkoušel, protože do podniku chodím výhradně na čtyři delikatesy. Vedle již zmíněného bun bo nam bo to je nesmažený závitek nem cuon s krevetami (preferuji před variantou s hovězím) a polévky pho ga (s kuřecím masem) a pho bo (s hovězím). Nem cuon dělají v bistru ve Slavíkově snad nejlepší, co jsem kdy jedl, a to počítám i závitky ze Sapy. Náplň z nudlí, krevet (či hovězích kousků), vajíčka a čerstvých bylinek je zabalená do tenkého rýžového papíru. Chutná parádně, čerstvě, kus stojí 30 Kč a při každé návštěvě bistra si povinně dávám aspoň jeden. Na polévkách pho se tu také snadno vytvoří závislost. Pořádná mísa s voňavým a silným vývarem, ve kterém plave slušná porce nudlí, plátků masa a čerstvých bylinek, zdatně konkuruje vyhlášené polévce ze specializovaného podniku Pho Quynh Anh ze Sapy. Nacházíte-li se ve Vinohradech na Floře nebo u Jiřáku, máte hlad a chuť na svěží asijské jídlo, a nemusíte u něj nutně sedět, není už třeba váhat, kam zajít.





FOTO: expats.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9