Jihokorejský voják zastřelil 5 svých kolegů

17:00 | 24.06.2014 MinYeon 14
Mladý voják, který měl službu ukončit již v září tohoto roku, nečekaně zaútočil na svou vlastní jednotku. Po dvou dnech na útěku byl chycen a zjišťuje se, co ho k tomuto činu vedlo.
Jihokorejští vojáci během pátrací akce
Jihokorejští vojáci během pátrací akce FOTO: online.wsj.com
V sobotu 21. 6. 2014 se objevily první zprávy o dalším neštěstí, které letos postihlo Korejskou republiku. Jeden z vojáků, sloužící v oblasti Koseong v okolí hranice mezi Jižní a Severní Koreou, zde obrátil zbraně proti své vlastní jednotce a zabil 5 jejích členů a 7 dalších poranil. Na svou jednotku zaútočil nejen střelnou zbraní, ale mezi své kolegy vhodil i jeden granát.

Po této tragédii se spustila velká pátrací akce a po vojákovi v hustých lesích pátraly nejen klasické, ale i speciální vojenské jednotky a vrtulníky. Jeho stopu nakonec zachytili o dva dny později poblíž jedné ze škol u hranic se Severní Koreou. Vojáka se povedlo obklíčit a k akci byli přizváni i jeho rodinní příslušníci. Jak oba rodiče, tak i bratr se ho snažili přesvědčit, aby nespáchal sebevraždu a vzdal se. Voják se ale nakonec stejně pokusil zabít a střelil se do trupu. Vrtulník ho okamžitě převezl do blízké nemocnice, a jakmile se jeho stav stabilizuje, začne vyšetřování toho, co ho k tomuto hrůznému činu vedlo.

Prozatím se spekuluje jak o vojenské šikaně, tak o možných psychických problémech, které se přes veškerou snahu nedaří v armádních podmínkách dostatečně pokrýt. Vojáka, který spáchal takovýto čin, navíc ve službě, nejspíš čeká velmi přísný trest, a pokud by se neprokázal žádný psychický problém, hrozí mu dokonce trest smrti.


ZDROJ: reuters, wall street joural

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9