"Petr" chce změnit pohled na vietnamskou menšinu

19:00 | 23.05.2014 rashida 4
Minulý týden jsme se setkali s mladým Vietnamcem Cong Hung Nguyenem, česky Petrem, který od mládí vyrůstá v Čechách a v budoucnosti chce změnit pohled Čechů na vietnamskou komunitu.
Petr s kamarády fandí Česku
Petr s kamarády fandí Česku FOTO: Cong Hung Nguyen
Jak dlouho už žiješ v České republice?
V České republice jsem od 8 let, tehdy jsem sem přiletěl s celou rodinou. Prvních pár týdnů se mi hodně stýskalo po Vietnamu a špatně se mi navazovaly kontakty s novými lidmi, především kvůli jazykové bariéře. První rok jsme žili v Hřensku, kde nás češtinu učila strýcova manželka, následující rok jsme se se sestrou bydleli v Ústí nad Labem s českou babičkou, od níž jsme se naučili česky.

Jsi spokojený v České republice? Co bys zde chtěl případně změnit?
V České republice jsem spokojený především s životním prostředím, na rozdíl od Vietnamu tu není takové vedro a prašno. Je zde více příležitostí k vlastnímu podnikání a školství tady obecně v Evropě nebo konkrétněji v České republice je lépe propracované. Dává žákům a studentům kvalitní vzdělání a k tomu mají ještě čas na svoje záliby, což se o vietnamském školním systému nedá říct. A co bych chtěl změnit? Především přístup Čechů vůči Vietnamcům jak na pracovišti, tak i mimo něj. Když se snažím najít práci, zaměstnavatelé dávají přednost českým adeptům. Navíc část české společnosti nás stále vnímá jako stánkaře, kteří neumějí česky. Ale opak je pravdou, především druhá generace je ve škole velice pilná a úspěšná.



Jak zde vnímáš kulturní rozdíly?
Sám o sobě bych mohl říci, že jsem multikulturní člověk, kde si z každé kultury něco vybírám. Vnímám to jako pozitivum, protože kdo může dvakrát v roce slavit Nový rok? (smích)

Jsi student, nebo už máš stálé zaměstnání? Jaké jsou tvé životní cíle?
Momentálně jsem v pátém ročníku na Vysoké škole ekonomické, obor mezinárodní politika a diplomacie. Mým původním cílem bylo pracovat pro Ministerstvo zahraničních věcí ve Vietnamu, ale vzhledem k tomu, že je poměrně těžké se tam dostat, bych chtěl zkusit pracovat tady.

Aktuálně kandiduji do Evropského parlamentu za ODS. A proč jsem si vybral právě tuto stranu? Protože jsem spíše pravicově založený a ztotožňuji se s mnohými body jejich programu.



Jak vidíš budoucnost vietnamské menšiny a jaký je potenciál mladé generace Vietnamců vyrůstajících v České republice?
Jedním z důvodů, proč kandiduji, je ten, že chci dát české společnosti vědět, že zde vyrůstá druhá generace, která umí více česky než vietnamsky a v blízké budoucnosti se budou určitě chtít více angažovat nebo integrovat do české společnosti. Například v politické či obecně sociální sféře. Také si myslím, že je zde spousta stejně smýšlejících Vietnamců, jako jsem já, a tímto bych je chtěl motivovat k chopení se každé příležitosti. Svoji kandidaturu beru za první zkušenost a v budoucnu jsem ochoten předat své znalosti ostatním zájemcům. A v čem vidím sílu vietnamské komunity? Především v pracovitosti, soudružnosti a vzájemné podpoře.

Jaké jsou další tvoje aktivity?
Jsem členem INFO-DRÁČKU, který pomáhá Vietnamcům k integraci do české společnosti, pořádá kurzy českého jazyka, radí jim, jak zacházet s daněmi, zakládat si živnostenské listy a další právní záležitosti. Pořádáme různé kulturní akce, na kterých se snažíme seznámit Čechy s vietnamskou kulturou.



Čemu se věnuješ ve svém volném čase?
Ve volném čase si rád zpívám. Buď doma s rodinou, nebo na karaoke s přáteli. Hraji fotbal za VŠE, máme tam vietnamský tým. Každoročně se zúčastňujeme studentského turnaje na Strahově… (zamyšlení) a nedávno jsem šel do kina na Spidermana… a je hezky udělaný. (smích)

Máš na závěr pro čtenáře nějakou příhodu?
Když na novinkách.cz zveřejnili článek o mně, tak jsem si rozkliknul diskuzi a v jednom komentáři stálo: „A umí vůbec česky?“ (smích)

Děkujeme za poskytnutý rozhovor a přejeme mnoho úspěchů.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9