Vietnamští studenti na výletě v Evropském parlamentu [Rozhovor]

19:00 | 04.05.2014 Mei 1
Spolek INFO-DRÁČEK ve spolupráci s europoslancem panem Janem Zahradilem uspořádal poznávací výlet pro mladé Vietnamce do Evropského parlamentu. Více se dozvíte v rozhovoru s první místopředsedkyní INFO-DRÁČKU Mary Huyen.
Vietnamští studenti v Evropském parlamentu
Vietnamští studenti v Evropském parlamentu FOTO: INFO-Dráček
Spolek INFO-DRÁČEK a europoslanec a první místopředseda ODS Jan Zahradil uspořádali vzdělávací cestu pro mladé Vietnamce do Štrasburku ve Francii a navštívili Evropský parlament. Výlet byl pro účastníky zcela zdarma.

Za jakým účelem byla cesta pořádána a jak probíhala, nám řekla první místopředsedkyně spolku INFO-DRÁČEK, Huyen Do Thu (Mary Huyen), která mladé Vietnamce na cestě doprovázela a dohlížela na chod celého výletu.
 
Za jakým účelem byl výlet vietnamských studentů do Evropského parlamentu pořádán?
Výlet byl pořádán panem europoslancem a prvním místopředsedou ODS panem Janem Zahradilem ve spolupráci se spolkem INFO-DRÁČEK. Celá cesta měla především vzdělávací charakter. Jelikož od 1. ledna 2014 platí zákon o možnosti nabytí státního občanství ČR na základě prohlášení, tak mnozí z mladé generace Vietnamců žijících v ČR na tuto možnost dosahují a tím nám vzniká právo a možnost jít k volbám. Proto byla tato vzdělávací cesta pořádána pouze pro Vietnamce, kteří už mají státní občanství ČR. Účastníci měli možnost lépe poznat dění Evropského parlamentu, ujasnit si informace o EU a v neposlední řadě si vyslechli přednášku spojenou s diskusí o volném obchodě mezi EU a Vietnamem.
 
Kde všude jste byli a jaký byl program?
Z Prahy jsme vyjížděli už ve 3 hodiny ráno. Chtěli jsme toho totiž ve Štrasburku stihnout co nejvíce. Abychom si cestu trochu zpestřili a navzájem se lépe poznali, vymyslela jsem soutěž v týmech, která měla 3 kola. První kolo bylo na logiku, kreativitu poznávání. Hru jsem odstartovala 2 hodiny před příjezdem do Štrasburku, kdy každý soutěžící nejdříve dostal taštičku s tričkem, o jejichž design se postarala naše druhá místopředsedkyně Le Thu Ha. Leadeři týmů měli v taštičkách navíc také seznam členů svého týmu.

Po skončení prvního kola jsme dojeli do hotelu. Následovalo ubytování a po hodině jsme se všichni opět setkali. To už se k nám přidal asistent pana Zahradila, pan Anar Kučera, který nás měl doprovázet na prohlídku města. Završením prohlídky byla projížďka lodí po Rýnu s výkladem o městě. Potom jsme se přesunuli do restaurace, kde jsme měli možnost ochutnat mnoho alsaských specialit. To už se k nám připojil i pan Zahradil. Po večeři už jsme se vrátili do hotelu a šli jsme spát.


 
První den byl tedy velmi zajímavý a nabitý. A jak probíhal další den? To už jste navštívili Evropský parlament? A jak pokračovala soutěž?
Ano, i druhý den nás čekal velmi náročný program. Do Evropského parlamentu nás zavezl autobus hned po snídani. Druhé kolo soutěže se týkalo Štrasburku a Francie.
 
A jaký byl program přímo v Evropském parlamentu?
Po dlouhé kontrole jsme se přesunuli do sálu, kde na nás čekal pan Zahradil. Vyslechli jsme si velmi zajímavou přednášku o Evropské unii, Evropském parlamentu a také jsme v případě nejasností měli možnost diskuze. Poté následovala přednáška o volném obchodě mezi EU a Vietnamem, která účastníky velmi nadchla. Po ní jsme v Evropském parlamentu poobědvali a následně jsme se po budově mohli porozhlédnout. Po obědě jsme jeli do vinic. Cestou pak proběhlo i třetí a zároveň poslední kolo naší soutěže, které se týkalo Štrasburku a Evropské unie.
 
Co zajímavého jste se na přednášce o volném obchodě mezi EU a Vietnamem dozvěděli?
Zaujalo nás, že toto téma se řeší už od roku 2007 a pokrok nastal až teď v roce 2014. My jako evropští Vietnamci, kteří znají obě kultury, si uvědomujeme, že tato problematika, ačkoliv v dobrém slova smyslu, bude velmi složitá na realizaci. Jak všichni víme, Vietnam je komunistická země s více než 90 miliony obyvatel a aplikovat zde evropské normy tak, aby je všichni občané dodržovali, je velice obtížné. Doposud Evropská unie přijímá více importu z Vietnamu, než by tam exportovala a usiluje se o určité vyvážení. Vše je ale stále zatím v jednání.


 
A jaký byl program ve vinici? Jistě jste měli možnost degustace.
Ve vinici jsme měli přednášku a ukázku výroby vín. Místním vláčkem jsme se jeli podívat přímo na vinici. Završením byla možnost ochutnávky šesti druhů vín ve sklípku. Také jsme dostali ochutnat místní bábovku. Každý si potom mohl zakoupit víno domů. Z vinic jsme pak večer odjížděli domů.
 
A jak nakonec dopadla vaše soutěž?
Dva týmy vedly nerozhodně, takže jsme museli udělat rozhodující kvíz s otázkami o tom, co zaznělo v Evropském parlamentu. O jednu otázku nakonec vyhrál Žlutý tým.
 
Co bylo hlavní výhrou?
Každý z vítězného týmu si odnesl iPod Shuffle.
 
Kdo všechno se vlastně mohl na tento výlet přihlásit? Co bylo podmínkou a jaká byla kapacita?
Soutěž byla vyhlášena koncem minulého roku na Studentském večírku a poté publikována na stránkách INFO-DRÁČKU a na facebooku. Lidé, co se přihlásili, museli poslat svůj životopis a museli splňovat podmínku nabytí českého občanství. Většinou se přihlašovali po dvojicích nebo trojicích. Kapacita byla 31 míst plus já jako doprovod.
 
Celý tento výlet byl nápad europoslance a prvního místopředsedy ODS pana Jana Zahradila. Z jakého důvodu se pan Zahradil tolik zajímá o české Vietnamce?
On se o Vietnamce zajímá už dlouho, líbí se mu vietnamská kultura. Dokonce ve Vietnamu už několikrát byl. Bere nás jako mladou generaci, která patří mezi občany ČR a má stejná práva.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9