Deset domků postaveno za jeden den pomocí obří 3D tiskárny

19:00 | 28.04.2014 Erik 11
Technologie 3D tisku nachází stále širší uplatnění v mnoha výrobních oborech. V čínském Suzhou úspěšně vyzkoušeli obří 3D tiskárnu umožňující rychlou a ekologickou stavbu obytných domků.
Domky z dílů natištěných 3D tiskárnou
Domky z dílů natištěných 3D tiskárnou FOTO: designboom.com
Soukromá firma WinSun sídlící ve východní Číně k tomu použila systém čtyř tiskáren s vícesměrovými tryskami o šířce 10 metrů a výšce 6,6 metru. Jako materiál je použita směs kvalitního rychleschnoucího betonu a skelných vláken, které zajišťují dostatečně velkou pevnost v tahu. Při výrobě se vychází z architektonického plánu v elektronické podobě, na jehož základě je přesně vypočten tvar jednotlivých stavebních dílů s ohledem na izolační vrstvy, elektrické vedení, vodovodní trubky a kanalizaci. Za jeden den tak byla firma schopna postavit 10 domů, každý o 200 metrech čtverečních v cenové hladině 4 800 USD (cca 96 tisíc Kč). Za vývojem tohoto systému stojí specialista na 3D tiskárny Ma Yihe, který se v tomto oboru pohybuje už dlouhých 12 let. Největší tajemství úspěchu je podle něj v receptuře používaného materiálu, na kterou je on a jeho tým velmi pyšný.



“Celý proces je nejen rychlý a levný, ale také ekologický. Pro přípravu materiálu lze jednoduše použít hlušinu z dolů – není potřeba žádná speciální těžba kamene. Zároveň se tím odstraní velká prašnost na stavbách. Další výhodou je, že takto dokážeme postavit cokoli podle plánu dodaného zákazníkem včetně barvy, kterou obstarají speciální aditiva do základní směsi.”

Všech deset domků se nyní nachází v šanghajském Hi-Tech průmyslovém parku, kde poslouží jako kanceláře. V současné době jde o jednopodlažní domky, ale po odbourání legislativních překážek nebude problém touto technologií vytvářet i několikapatrové budovy. Kdo ví, možná se jednoho dne budou takto „tisknout“ i mrakodrapy.


FOTO: designboom.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9