Pekingský památník ohrožených a vyhynulých zvířat

19:00 | 08.04.2014 Erik 1
Sobotní svátek přivedl v Číně miliony obyvatel k náhrobkům a památníkům svých předků. Mnozí obyvatelé hlavního města však také navštívili jedno zvláštní místo, kde vzdali poctu nejohroženějším druhům zvířat současnosti.
Památník ohrožených a vyhynulých zvířat v Pekingu
Památník ohrožených a vyhynulých zvířat v Pekingu FOTO: veooz.com
Památník se nachází v chráněné ekologické oblasti pro jeleny milu v okrsku Daxing na jižním předměstí Pekingu. Založil jej současný zástupce ředitele parku Guo Geng (53) jako připomenutí zásadní důležitosti ochrany divokých zvířat a přírody vůbec. Více než sto náhrobních kamenů s vytesanými jmény a roky posledního pozorování je naaranžováno tak, aby připomínaly kostky domina v řadě za sebou. Některé ještě stojící, jiné položené na sobě jako výsledek pomyslného „dominového efektu“. To je vyjádřením faktu, že ohrožení či vyhynutí jednoho zvířete vždy vede k ovlivnění dalších a dalších druhů. Ruka bránící sesuvu pokračovat dál symbolizuje lidské úsilí zastavit a zvrátit tento vývoj.
 
„Zemřelí členové naší rodiny a předkové by neměli být jediní, kterým skládáme poctu během Svátku čistoty a jasu. Zvířata si také zaslouží být připomínána, protože jsou to naši přátelé,“ říká Guo, poté co na památník položil květiny a přečetl básně.
 
Nápad na vybudování památníku dostal Guo před 15 lety, kdy pracoval jako ošetřovatel šimpanzů v Pekingském centru pro ohrožená zvířata. Uprostřed komplexu bylo 24 prázdných výběhů a návštěvníci se často ptali, pro koho jsou připravené. To jej přivedlo na myšlenku, že právě prázdné prostory jsou výstižným vyjádřením toho, že vyhynulé druhy navždy zmizely a nechaly po sobě jen krajinu, v níž žily. Začal je tedy využívat k šíření myšlenek o ochraně přírody. Později přidal záhonky květin, což jej nakonec dovedlo do parku a k současnému památníku, který byl otevřen v roce 1999.
 
Rok od roku přichází toto místo navštívit stále více lidí – studenti, ekologičtí aktivisté, ochránci přírody. Přinášejí květiny a procházejí kolem náhrobků, na kterých mohou číst jména jako Dodo mauricijský, Jamajská krysa, Holub stěhovavý nebo Vakovlk tasmánský. Mezi ohroženými zvířaty najdou pro mnohé překvapivě i člověka. Je to trefný symbol toho, že bez ochrany přírody postihne stejný osud i nás.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9