Happy Magic Water Cube - vodní království uprostřed Pekingu

18:00 | 16.04.2013 Erik 8
Pozvánka do jednoho z nejnápaditějších a největších zastřešených aquaparků, který se nachází uprostřed rušného hlavního města Číny. 
Aquapark Happy Magic v Pekingu
Aquapark Happy Magic v Pekingu FOTO: inhabitat.com
Možná si vzpomenete na Olympijské hry 2008 v Pekingu a na architektonicky výjimečný bazén Water Cube, ve kterém padlo několik světových rekordů. Proč tuhle událost připomínám? Ta samá budova totiž prošla rozsáhlou úpravou a v dnešní době je otevřena veřejnosti jako jeden z největších aquaparků v Asii. Tuto velikost ještě dokresluje fakt, že část závodních bazénů byla zachována a stále se v nich pořádají plavecké soutěže (ty jsou samozřejmě od volně přístupné části odděleny).



Jakmile vstoupíte dovnitř, dostanete pocit, že jste se ponořili pod vodní hladinu. Důvodem jsou stěny připomínající velké, na sebe nalepené plástve, které propouštějí a zároveň dvakrát filtrují sluneční světlo zvenčí, kterého propouštějí víc než obyčejné sklo (krom toho plástve přinášejí malou spotřebu energie a ochranu proti zemětřesení). Návrháři této výjimečnosti neváhali využít a tak pod vysokým stropem najdete vodní řasy, korály, vznášející se medúzy a proudy vzduchových bublin. Pokud navíc navštívíte Happy Magic ve večerních hodinách, kdy je uměle osvětlen, je iluze podmořské tropické laguny dokonalá. Speciální konstrukce stěn s sebou ovšem nese i podstatné omezení – zatímco jiné kryté aquaparky mohou skrze části stěn vést atrakce až pod širé nebe, zde muselo být vše postaveno a propleteno tak, aby se využil pouze prostor uvnitř. Výsledkem je fantastická funkční koláž barev a tvarů, skluzavek a tobogánů. Samozřejmostí je bazén s umělými vlnami, líně plynoucí řeka, dětské hřiště a obří obrazovka napojená na různé kamery v okolí.



Pravděpodobně nejlepší (a také nejvíce adrenalinovou) atrakcí je skluzavka Aqua Loop. Pokud se na ni odvážíte, čeká vás na jejím vrcholku skleněná komora připomínající sarkofág, chvíle netrpělivého čekání než vám podlaha doslova zmizí pod nohama a pak pekelná dvanáctimetrová jízda dolů, po které přijde šestimetrová cesta vzhůru v dalším oblouku. Jde o opravdu parádní zážitek. Jen některé lehoučké čínské dívky mají občas problém se přehoupnout přes stoupavou část a sjíždějí nazpět dolů – pro ně pak přijde záchrana v podobě speciálních dvířek a plavčíka. Ale pokud by to na vás bylo trochu příliš, je zábavné Aqua Loop pozorovat i v roli pouhého diváka. Při putování po jednotlivých zákoutích vás mohou překvapit různé maličkosti – například zmenšená replika budovy Happy Magic pomalu se plnící vodou, kterou v určitém okamžiku vychrstne na nic netušící návštěvníky stojící ve frontě opodál.



Jedním z největších rozdílů oproti klasickým aquaparkům je fakt, že v Happy Magic nikdy nevíte, jaké další povyražení (nebo šílenost) pro vás v následujícím okamžiku připraví. Kapela na malém podiu po straně bazénu hrající populární hity? Tanečnice v kostýmech, které si musely vypůjčit v Las Vegas? Slečna oblečená a nalíčená jako víla, která začne zpívat a hrát si s dětmi? Žádný problém. A podle reakcí místních je to tak naprosto v pořádku. Personál se chová velmi vstřícně a samozřejmostí je, že mluví jak čínsky, tak anglicky. Jedinou menší vadou na kráse se může zdát poněkud vyšší cena vstupného – 200 RMB pro dospělou osobu a 160 RMB pro děti měřící od 1.2 do 1.4 metru (děti nižší než 1.2 metru si tu užívají zadarmo). I přesto je tu návštěvníků skutečně požehnaně.

Až tedy budete někdy v Pekingu hledat příjemné osvěžení nebo vodní povyražení, můžete se vypravit právě sem do Happy Magic. Určitě nebudete litovat.



ZDROJE : Tang Seng, beijinger.com
FOTO : whitewaterwest.com, lightmediation.com, architizer.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9