Lin An Tai – historický dům a muzeum

17:08 | 28.04.2014 tichaklarka 6
Pro většinu asi nepříliš známá a vyhledávaná památka, o tom že však určitě stojí za zhlédnutí se můžete sami přesvědčit na konci článku v galerii fotografií.
Lin An Tai
Lin An Tai FOTO: worldstotrek.wordpress.com

V 18. století se rodák Lin Chin Ming (známý také jako Lin Yao Kung) z provincie Fujian, rozhodl přesídlit s celou svojí rodinou na Taiwan. Protože se zde jeho rodině dařilo, rozhodl se postavit pro svoji rodinu dům. Pojmenoval jej Lin An Tai - Lin podle rodinného jména, An jako připomínku jeho původu (kraj Anxi) a Tai bylo jméno jeho obchodní a přepravní firmy. Nachází se v severní části čtvrti Zhongshan v Taipeii. Hlavní část budovy byla dokončena v roce 1783, vedlejší budovy o padesát let později.


Takto budova vypadala před rekonstrukcí

Jelikož budova nebyla oficiálně považovaná za historickou památku, bylo v roce 1978 rozhodnuto dům rozebrat a uvolnit tak místo rozšiřující se silnici. Naštěstí se díky protestům vědců a historiků podařilo prosadit přestěhování budovy z původní ulice Siwei Road na nynější Dunhua South Road. Rekonstrukce skončila v roce 1985 a v roce 1987 byl pak dům otevřen veřejnosti. Lotosové jezírko a několik pavilonů bylo přistavěno v roce 2010 před konáním Flora Expo (muzeum bylo použito pro expozici).


ZDROJ & FOTO: mykafkaesquelife.blogspot.co.uk, eng.taiwan.net, lin-an-tai.net, worldstotrek.wordpress.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9