Bez víza do dalších dvou čínských měst

19:00 | 14.03.2014 Erik 0
Od 1. ledna 2014 se turistům na 72 hodin otevírají také brány Shenyangu a Dalianu nacházející se v severovýchodní provincii Liaoning. Počet měst zařazených do tohoto programu se tak zvýšil na sedm.
Dalian
Dalian FOTO: travelchina.gov.cn
Obě lokace si od toho slibují zvýšení cestovního ruchu. Loni navštívilo Shenyang 750 tisíc zahraničních turistů, což byl meziroční nárůst o téměř 20 procent. Uvidíme, jak se statistikou navíc zahýbe tato čerstvá novinka. Ale Peking, Šanghaj, Guangzhou, Chongqing ani Chengdu si na dosavadní výsledky nemůžou stěžovat.

Také Česká republika patří mezi 51 zemí, jejíž občané mohou této možnosti využít, pokud splní několik stanovených podmínek. Pojďme si zopakovat, které to jsou:
 
  • Přílet na stanovené letiště. V našem případě jde o letiště Taoxian (Shenyang) a Zhoushuizi (Dalian). Ačkoliv je Dalian významný přístav, nelze využít cestu lodí. Ze stejného letiště musíte následně i odcestovat.
  • Zakoupená letenka, která imigračním úředníkům slouží jako důkaz, že do 72 hodin opustíte Čínu.
  • Tato letenka musí být do třetí země – tedy nesmíte se vracet zpět ani pokračovat na jiné místo v Číně. Může být i od jiné letecké společnosti, než se kterou jste přiletěli.
  • Platný cestovní pas a vízum do následující destinace. Pokud můžete jako občan ČR cestovat do dané země bez víza, odpadá vám jedna starost navíc.
  • O bezvízovou návštěvu musíte zažádat skrze leteckou společnost. Ta dá s předstihem vědět patřičným úřadům na místě. Ačkoli se to zdá na první pohled jako velký zádrhel, ničeho se nebojte.

Do budoucna lze říci, že pokud poběží program jako doposud, pak se zřejmě v brzké době dočkáme zpřístupnění i dalších míst. Horkým kandidátem, který má k tomu nejvíce našlápnuto, je v tuto chvíli Wuhan, hlavní město provincie Hubei.

Jedno je ale jisté. Ať už jsou vaším cílem nákupy, památky nebo obchodní jednání, nenechte si tuto příležitost ujít.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9